Közélet

2013.07.15. 11:17

Köszönet az árvízi önkénteseknek

Az árvízi védekezés résztvevőinek ténykedését köszönte meg az önkormányzat egy szabadtéri műsoros délutánon.

Fenyvesi Károly

813 centiméter – Köszönet az árvízi védekezésért! Fekete alapon fehér betűkkel ez volt olvasható azon plakát felső részén, amelyen a nyergesújfalui önkormányzat invitált sok-sok embert szombaton délutánra a tömegszervezeti székház melletti Kernstok-kertbe. A meghívó azoknak a helyieknek, illetve más településen élőknek szólt, akik a közelmúltban részt vettek a város árvízi védekezésében. A 813 ismerős szám a településen és térségében, ezen az új csúcson tetőzött legnagyobb magyarországi folyónk, a Duna.

Hivatásos dolgozóknak, önkénteseknek, gyerekeknek, diákoknak, felnőtteknek, kétkezi munkával, járművel, étellel, adományokkal segítőknek szólt a hívó szó az árnyat adó fák alá. Az érkezőket munkájukat elismerő emléklappal, üdítővel, sörrel, zsíroskenyérrel és az alkalmi színpadon műsorral várták.

Szemerkélő esőben mutatta be tudását a helyi Golden Star''s Mazsorettcsoport, aztán továbbálltak a felhők. Közben, frissen sütött pogácsákkal megérkeztek a helyi vöröskeresztesek is. Így már ők is láthatták az R3D ONE tánccsoport és a Total Dance Club műsorát.
Az árvízi védekezésben részt vetteket hivatalosan is köszöntötte Mihelik Magdolna polgármestere, majd a helyi Silver Blue együttesé volt a színpad, aztán az eseményt utcabál zárta a ZENEkar csapattal.

A polgármester június 3–9 közötti árvízi naplójában sok izgalmas óra szerepel.  Például június 8-án reggel hatra ért a haza a polgármester. Egy óra múlva csöngött a telefon. A 10. számú főút ipari park melletti szakaszán a parti területek nagy részét, az utat, a vasúti töltés Toyo Seat céghez közeli részét elárasztotta a Duna.

Az Eternit városrész Öreg-telepén az ott élők, a település több pontjáról érkezett önkéntesek és a Heves megyéből befutott tűzoltók a szakemberek által megjelölt magasságig lerakták a homokzsákokat, de a talajból, az egyik ház pincéjéből, a konyha flaszterjának fugáiból jött felfelé a víz. Ki kellett telepíteni a családokat. Az előkészített befogadóhelyet senki nem vette igénybe, megoldották rokoni körben a kényszerű költözést.
Zsákolni, szivattyúzni kellett a Nyergesi János téren, a Rákóczi utcában, az Oncsa-telepen.

Támadott az ár a Bottyán utcában, a kézilabdapályánál, a régi iskola udvarán, a 10. számú főút egy részén az Eternitgyárnál. Gyorsan fogytak a homokzsákok, alkalmanként Tatabányáról, Esztergomból, Pilismarótról kellett hozni. A leltárba mintegy 150 ezer homokzsák, 2400 köbméter homok, 600 fáklya 23 nagy tekercs fólia került.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!