Közélet

2013.01.22. 13:25

Gyurcsány Ferenc szerint hazánk ma sebezhetőbb

Oroszlányban, Almásfüzitőn, majd Komáromban vendégeskedett Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke. A politikust Komáromban nagy számú érdeklődő várta a Solum Zrt. telephelyén, annak ellenére, hogy a Jobbik helyi szervezete előzetesen kiadott sajtóközleményében tiltakozott a politikus látogatása ellen.

Hajnal Dóra

A teremben jelenlévő idősebb korú szimpatizáns kör nagy izgalommal várta hazánk egykori miniszterelnökét, Gyurcsány Ferencet, a Demokratikus Koalíció elnökét. A fórum kezdését megelőzően rendőri erők is megjelentek, hogy biztosítsák a politikus biztonságát. A pártot támogató kör tapssal fogadta Gyurcsány Ferencet, aki Zatykó János egykori polgármester és Konczer Erik, a korábbi ciklusban volt önkormányzati képviselő oldalán érkezett a terembe.

Gyurcsány sziporkázó módon kezdett: elsőként, a tőle megszokott szónoklatban a Demokratikus Koalíció hazaépítő politikai nézeteit ismertette, említést téve a nemrégiben a kormányzó párt székháza előtti tüntetésükről valamint annak legfontosabb címszavairól. A politikus most szólt a kirekesztés ellen. Mint fogalmazott, fel kell lépni a bűnnel szemben, és fel kell lépni azokkal szemben, akik másokat nemzeti hovatartozásuk, bőrszínük, szabadelvű gondolkodásuk, vallási- vagy épp politikai nézetük miatt támadnak.

– Nem lehet papolni a nemzetről, közben pedig a nemzet egyes tagjait kirekeszteni onnan, mert aki ezt teszi, az nem nemzetét, hanem önmagát szereti. Aki ezt teszi, az nem befogadni akar, hanem kitagadni – magyarázta, majd folytatta.

– A legfőbb baja az Alaptörvénnyel van a magyar demokratikus ellenzéknek. A probléma nem az, hogy egyik-másik intézményt hogyan szabályoznak, hanem az, hogy az Alaptörvény lényegében azt mondja hazánk minden polgárának, hogy csak akkor vagy jó magyar, ha keresztény konzervatív szellemiséget vallasz magadnak. Mi azt valljuk, lehet valaki jó magyar szabadelvűként, szociáldemokrataként, agnosztikusként, sokféleképpen. Aki ilyen Magyarországot akar, az megtagadja a Szent István-i örökséget – mondta. A politikus véleménye szerint, hazánk ma gyengébb, sebezhetőbb, rosszabb hangulatú, mint amilyen volt három évvel ezelőtt. Mint fogalmazott, olyan magányosak vagyunk, mint amikor legutóbb az 1956-ot követő, elszigetelődés időszakában.

– Harmadik éve kormányoz a kormány, de befolyásos külföldi politikus nem tette be lábát az országba. Magyarország barátok és partnerek nélkül sikertelenségre van ítélve – magyarázta mindezt a véleménye szerint hatalmon lévő, dilettáns kormány döntéseivel. Tapsot kapott szimpatizánsaitól Gyurcsány jóslata, melyben azt ecsetelte a demokraták kormánya – mely a békét és nem a harcot keresi – csökkentheti a magyar és magyar közti szembenállást, és félelem nélküli békés hangulatot teremthet. Mint mondta, a komáromiak korábban lényegesebben könnyebben találtak munkát az ipari park cégeinek köszönhetően, de a Nokia leépítésével ennek ellenkezőjét is megtapasztalhatták. A kormány jelenlegi döntései ellen felhozott érvei közt azt emelte ki, hogy hazánkban elmaradtak a beígért beruházások, melyek új munkahelyeket teremtettek volna.

Jobbik: a komáromiak nem kérnek Gyurcsány Ferencből

"Komárom nem kér Gyurcsányból!" - tiltakozott a politikus látogatását megelőzően a komáromi szervezet honlapján a Jobbik helyi elnöke, Babják Csaba önkormányzati képviselő, aki Vágó Sebestyén országyűlési képviselővel és szimpatizánsaival közösen jelentek meg a fórumon. Babják úgy fogalmazott: nem kérnek az újabb hazudozásból, és felszólították a vendéget, hogy ne provokálja a 2006-ban lelkileg és testileg megalázott hazafiakat. A képviselő levélben közzétett ígéretét is beváltotta: miszerint a lakossági fórumon hangot adtak felháborodásuknak is. A szervezőknek többször meg kellett kérniük hívatlan vendégeiket, hogy tartsák be a rendezvény szabályait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!