Közélet

2010.09.17. 07:17

Városimázs Toplista: nincs dobogós településünk

A friss Városimázs Toplistával kapcsolatban Komárom polgármestere elmondta: az, hogy milyen hírek jelennek meg a városról, az országos média érdektelenségét is jellemzi.

Sz. A.

Bérek, átlagéletkor, gazdasági helyzet alapján is értékelhetjük a településeket, de az Image Factory és az Observer Médiafigyelő más szempont alapján rangsorolt: az országos médiában felbukkanó hírek alapján készítette el Városimázs Toplistáját.

Az országos terjesztésű napi-, hetilapok, az életmód magazinok, a két nagy kereskedelmi csatorna, az országos sugárzású rádióadók, az index.hu és az origo.hu hírportálokon közölt információkat vizsgálták a városimázs toplista készítői 2008. november 1. és 2009. október 31. között. A helyi újságokat, az önkormányzati sajtóanyagokat nem vették górcső alá. Csak azokra a megjelenésekre koncentráltak, amelyek pozitív, vagy negatív hatást gyakoroltak a város imázsára, a semleges tartalmú híreket nem vették figyelembe.
A sajtóhíreket az Observer Budapest Médiafigyelő Kft. adatbázisában keresték meg, elsődleges keresőszóként a város nevét, és annak változatait megadva.

Az elkészült listán hat Komárom-Esztergom megyei városunk szerepel. Tatabánya a huszonhárom megyei jogú város közül a huszadik, a nagyvárosok versenyében Esztergom a 10., Tata a 12. helyen, a kisvárosok között Komárom a 12., Oroszlány a 28., Dorog a 78. helyen végzett. A Kemma.hu a Google-t is segítségül hívta. A keresőbe a települések neveit beírva megnéztük, milyen javaslatokat is ajánl fel a program.

Tatabányán jó ötlet volt Földi Imre nevét választani

Tatabánya jó hírének egyik legnagyobb kerékkötője az volt, hogy több volt a negatív, mint a pozitív hír. A pozitív témák általában az önkormányzat gondoskodó oldalát, a kulturális programokat domborították ki, de sokat rontottak a helyzeten a városban történő elbocsátásokról szóló és a térségre jellemző ipari recesszióhoz köthető ügyek.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A Google keresési javaslatai Tatabányával kapcsolatban
[/caption]

Építő jellegű kritikaként is felfoghatjuk, hogy a tanulmány készítői szerint a város nagy hiányossága, hogy nem igyekeztek a település portfóliójába beépíteni szinte semmilyen turistacsalogató rendezvényt. Az egyetlen tudatos imázsépítő lépés, azonban kifejezetten jó ötletnek bizonyult, a városi sportcsarnokot az olimpiai bajnok súlyemelő, Földi Imréről nevezték el.

Esztergom: elhomályosították a jó híreket

Esztergom tavaly saját kategóriájában, a nagyvárosok között az első helyen végzett, most tíz helyet rontott. A szakemberek szerint ez annak köszönhető, hogy a negatív hírek elhomályosították az olyan pozitívumokat, mint a Biblia konferencia, a Liszt-hét, a Chagall-tárlat és a Várszínház, vagy épp az Aquasziget „év fürdője” címe.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A Google keresési javaslatai Esztergommal kapcsolatban
[/caption]

A rossz hírek között a Suzuki-gyár létszámleépítése, a polgármester személye elleni támadások is említik, ahogy a Szent István Gimnáziumban szervezett diáksztrájkot is, de a város negatív képét erősített az is, hogy egy önkormányzati képviselő lövöldözött a városban. A szakemberek felteszik a kérdést: vajon valóban megszaporodtak a negatív események a városban, vagy csak a fokozódó érdeklődés hozott felszínre ügyeket?

Komáromban a jó dolgoknak kisebb volt a hírértéke

Komárom hat pozíciót rontva végzett a 12. helyen a kisvárosok között. Az ok egyszerű: a városról jó benyomást keltő események hírértéke alacsonyabb volt a kevés kedvezőtlennel (gyárbezárások, leépítések, a Monostori erőd uniós felújítási támogatásának visszavonása) szemben.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A Google keresési javaslatai Komárommal kapcsolatban
[/caption]

Megfontolandó észrevétel, hogy a városnak nagyobb figyelmet kell szentelnie az olyan remek rendezvények kommunikálárása, mint például a komáromi napok, a szabadtéri rock-musical, az amerikai autó-fesztivál. A turisztikai érdekességekre, mint a bőgőshajó építése, római kori leletek, Monostori erőd).

Komárom polgármestere szerint az országos média érdektelenségét is jellemzi az eredmény

Megkérdeztük az előkelőbb helyen végző városaink vezetőit is, hogy mit szólnak a listához és az eredményükhöz.
Zatykó János komáomi polgármester szerint, ha most szeptember 30-ig néznék a híreket, nem volna a város. Az 1,4 milliárd forintos városközpont-rehabilitációról is ebben a hónapban számol be Zatykó János, ahogy a Feszty-iskola és a Csillag óvoda 420 milliós komplex felújítása is most fog befejeződni.

- Az elmúlt négy évben 52 milliárd forintból gazdálkodott a város, s ebből tizennégyet fejlesztésre költöttünk. Azt hiszem, ez bárkinek a becsületére válna. Mi mindig meghívjuk az országos sajtót is, éppen ezért az, hogy milyen hírek jelentek meg rólunk, és hogy a pozitívumok nem kaptak elég nagy hangsúlyt, azt hiszem az országos média érdektelenségét is jellemzi - tette hozzá a komáromi polgármester.

Esztergom polgármestere örül a jó eredménynek

Meggyes Tamás, Esztergom polgármestere a rangsorral kapcsolatban elmondta: örülnek a jó helyezésnek. Esztergom az elmúlt három év imázs-rangsorainak átlagában a második helyen áll. Megvannak azok a terveik is, amiket megvalósítanak azért, hogy Esztergom egy még szerethetőbb városként állhasson Önök előtt.

- A múló évek nem egyformák, hoznak kedvező lehetőségeket, de van, hogy éppen megfosztanak minket ezektől – fogalmazott a polgármester.
– Van, amikor élni tudunk ezekkel a lehetőségekkel, és van úgy, hogy sok erőfeszítéssel kell megteremtenünk azokat. Egy ilyen rangsor azt mutatja, nem hiába dolgoztunk a javításért és a jó helyezés megőrzéséért - tette hozzá.


Tata, a kreatív város sokat javított

Tata a nagyvárosok között mindössze két hellyel Esztergom mögött a 12. helyen végzett. Az előző évben még a 21. lett, az előrelépés annak köszönhető, hogy a város rendezvényei is nagyobb nyilvánosságot kaptak. Kiemelkedő figyelem kísérte a tatai sokadalmat, a korcsolyaversenyt is. Pozitív hatása volt Tata „kreatív város” kitüntetésének, melyet a budapesti brit nagykövet adományozott a városnak.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A Google keresési javaslatai Tatával kapcsolatban
[/caption]

A negatív hírek egy része gazdasági vonatkozású volt, de országos nyilvánosságot kapott az is, hogy önkormányzati mandátumáról a szocialista Orbán István, az edzőtábor volt igazgatója, akit csalással és hűtlen kezeléssel gyanúsítanak.


Oroszlányban alig kaptak visszhangot a pozitív kezdeményezések

A kisvárosok rangsorában a 28. helyen végzett a bányászváros. Az országos hírfolyamba elsősorban a Vértesi Erőmű kálváriája miatt került be a város, legalábbis ezt a most is bizonytalan helyzetet kíséri a legnagyobb médiafigyelem.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A Google keresési javaslatai Oroszlánnyal kapcsolatban
[/caption]

Tovább rontották az összképet a különböző bűncselekmények, miközben kicsi visszhangja lett az olyan jó kezdeményezéseknek, mint az, hogy a helyi rendőrök ismerkednek a cigány kultúrával, az önkormányzat csellengő gyerekeknek szervez programokat.

Dorogról a terrorelhárító verseny volt a legjobb hír

Dorog  a kisvárosok rangsorában a 78. helyen végzett, ahogy a  kutatásban állítják, az átlagosnál kevesebbet lehetett hallani a városról 2008. novembere 1. és 2009. október 31. között, az egyetlen pozitív hírként pedig a nemzetközi terrorelhárító versenyt említették meg a toplistát összeállítók.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A Google keresési javaslatai Doroggal kapcsolatban
[/caption]

Dorog hírét rontották az erőszakos bűncselekményekről, gyilkosságról, kigyulladt veszélyes hulladék-égetőről szóló híradások.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!