Közélet

2010.08.20. 20:23

Hatszázmillió forintból építenék újjá samu otthonát

Vértesszőlősön tiszta, szép udvarokkal, Komáromban futóversennyel ünnepelték augusztus 20-át. Észak-Komáromban vasárnap lesz koszorúzás, amelyre Sólyom László volt köztársasági elnök is elmegy.

N. L./S. E.

Folytatódtak az augusztus 20-ai ünnepségek megyénkben.

Vértesszőlős A község önkormányzata Dr. Vértes Lászlónak, a vérteszőlősi bemutatóhely létrehozójának posztumusz Díszpolgári címet adományozott, melyet fia, ifjú Vértes László vett át az augusztus 20-ai ünnepségek keretében. A Tiszta udvar, virágos ház pályázaton emlékplakettet kapott Ábrahám Nikoletta, Ábrahám Pál, Egri István, Ferenczi Sándor, Kovács Mérő Éva, Polgárfi István, Ritócz László, Simon Alexandra és Szűcsné Sorbán Ibolya.

Az ünnepségen bemutatták Vértes László Kavicsösvény című művének reprint kiadását. A tudós a könyvet a nagyközönségnek írta a hazai régészet eddigi legjelentősebb eredményéről, Sámuel, a vértesszőlősi előember telepének felfedezéséről.

Vértesszőlős polgármestere és Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgató pedig ünnepélyes keretek között megállapodást írt alá arról, hogy a múzeum és az önkormányzat közös pályázatot nyújt be egy nagyobb költségvetésű, hozzávetőleg ezer négyzetméter alapterületű bemutató és fogadóépület építésére. Az új bemutatóhely bruttó költségvetése mintegy 550 - 600 millió forint lenne. Az önkormányzat a pályázat előkészítési költségeihez idei költségvetése terhére 10 millió Ft célzott támogatást nyújt a Nemzeti Múzeumnak.

Komárom Csütörtökön kezdődött és egészen vasárnapig tart az ünnepségsorozat Komáromban, a hozzá tartozó városrészekben és a Duna túlpartján is. Az államalapítás alkalmából augusztus 19-én a polgármester, Zatykó János mondott ünnepi beszédet, majd a Monostori erőd színpadán az Experidance Táncstúdió lépett fel.

Pénteken az Új Kenyér kézilabda tornával kezdődött a nap, majd a szőnyi városrészben kenyérsütésre és szentelésre került sor. Szent István ünnepén rendezték meg a XV. Monostori Napokat ovis és felnőtt futóversennyel valamint a Dózsa György Művelődési Ház fennállásának ötvenedik évfordulója alkalmából emlékoszlop avatással. Az ünnepi tűzijátékra szintén a koppánymonostori városrészben került sor.

Szombaton az Igmándi erődben jurta és íjász fesztivált rendeznek, a Magyar Lovas Színház pedig bemutatja az István, a király című rockoperát.

Észak-Komáromban szintén megemlékeznek az államalapításról, augusztus 22-én megkoszorúzzák Szent István tavaly felállított lovas szobrát. Az ünnepségen részt vesz Sólyom László, volt köztársasági elnök is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!