Közélet

2010.06.04. 16:19

Éljen Trianon! feliratú szlovák zászlók Slota körül - Fotók!

A trianoni szerződés Magyarországon diktátum, évfordulója emléknap. Szlovákiában békeszerződés és örömünnep. Ján Slota emlékoszlopot állított fel Észak-Komáromban pénteken.

Sárai Evelyn

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Jan Slota beszédet mond a határátkelőnél
[/caption]

A Szlovák Nemzeti Párt több száz szimpatizánsa vett részt a párt pénteki, észak-komáromi nagygyűlésén. Szlovákia minden részéről érkeztek emberek, akik szlovák zászlókkal és “Éljen Trianon” feliratú transzparensekkel várakoztak az észak-komáromi Matica Slovenská székháza előtt.

Fél kettőkor ugyanis innen indult a menet a határátkelőre, ahol a nemzeti párt leleplezte Trianon-emléktábláját. Az emlékművet az Erzsébet hídra vezető utak közti járdaszigeten állították fel. A leleplezéskor a párt vezetője, Ján Slota elmondta: szimbolikus jelentősége van június 4-nek. Kilencven évvel ezelőtt a közép-európai nemzetek lerázták magukról az osztrák-magyar igát.

–Azért választottuk ezt a helyszínt, hogy mindenki lássa, itt húzódik a határvonal, innen kezdődik a szlovák föld. Mi 1500 éve itt vagyunk és itt is leszünk. Szlovákia minden részéről eljöttek ma ide a szlovákok, hogy bebizonyítsák, ha kell, akkor bármi áron megvédik hazájukat. Azok, akik ma fujjogtak és a magyar himnuszt énekelték, nem Szlovákia polgárai. Ez a válaszunk a Fidesz provokációjára és a Jobbik fellépéseire – mondta a nemzeti párt elnöke.

Bastrnák Tibor, Észak-Komárom polgármestere a Kemma.hu-nak elmondta, hogy tudomásuk szerint törvénysértés történt. A Szlovák Nemzeti Párt állítja, hogy az oszlop felállításához megkapták az engedélyt a Kerületi Építésügyi Hivataltól. Az illetékes szerveknek ezt megelőzően egyeztetne kellett volna a város vezetésével, de ez nem történt meg. A polgármester leszögezte: megteszik a szükséges lépéseket.

Este fél hétkor a T(e) Ü(gyed) Kör is megemlékezést tartott az észak-komáromi református templom udvarán. A felállításához szükséges engedélyt a Kerületi Építésügyi Hivatal visszavonta, de a szervezők kiékelték az emlékművet. Az avatás békés volt, kulturális műsorral és beszédekkel színesítették a programot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!