Közélet

2010.05.05. 07:11

Nézze meg, mi lesz a Parlamentből kiesett MSZP-s képviselőkkel

Hét, eddig szocialista honatya tér most vissza a civil életbe Komárom-Esztergom megyében. Őket kérdeztük további életükről, jövőbeni terveikről, akik nem parlamenti képviselőként folytatják pályafutásukat.

Kemma.hu

Az országgyűlési választások első és második fordulójában leadott szavazatok alapján a következő ciklusban tizenegy képviselője lesz Komárom-Esztergom megyének. A következő négy éves ciklusban már nem lesz az országgyűlés tagja dr. Horváth Klára, Keleti György, dr. Scwarcz Tibor, Tatai-Tóth András, dr. Tittmann János, Winkfein Csaba és Zatykó János. Mindannyian a szocialista frakció tagjai voltak korábban, az idei választáson egyéniben Keleti és Winkfein mérette meg magát.

Korább tíz honatyánk közül egyéniben ismét bizalmat kapott a Fidesz-KDNP színeiben induló Bencsik János és Meggyes Tamás, az MSZP területi listájáról bejutott a parlamentbe Lukács Zoltán. Képviselőként a 2010-2014-es ciklusban debütál Czunyiné dr. Bertalan Judit, Michl József és dr. Völner Pál (mindannyian egyéniben, a Fidesz-KDNP jelöltjeként szereztek mandátumot), Vágó Sebestyén (Jobbik területi listájáról bejutva) és Szilágyi László (az LMP országos listájáról bejutva), míg a Fidesz-KDNP területi listájáról bejutott még a Parlamentbe Schmidt Csaba, Kontur Pál és dr. Molnár Attila.

Dr. Horváth Klára

Bábolna A település polgármestere 1990-94 közötti időszakban Bábolna alpolgármestere volt. 1998-ban az önkormányzati választásokon független jelöltként az MSZP támogatásával megválasztották Bábolna nagyközség polgármesterévé, majd 2002-ben a lakosság nagy támogatással ismét megerősítette tisztségében. Vezetése alatt 2003-ban nyerte el a városi rangot Bábolna. 2002-től 2010-ig parlamenti képviselő.

– Most sem került szóba az egyéni országgyűlési képviselőként történő indulásom a választásokon. Eddig mindkét alkalommal listás képviselőként kerültem a Parlamentbe.

Az idei választásokon a szavazók annak a pártnak adtak bizalmat a munkához, a kormányalakításhoz, amely a jelenlegi helyzetben több alternatívát vázolt fel a gazdasági, szociális és munkaügyi problémák megoldására.

A város vezetője kiemelte, hogy Bábolna település polgármestereként dolgozott képviselősége mellett is és polgármesterként kíván továbbra is tevékenykedni.

– Az önkormányzati választásokon ismét indulni szeretnék polgármesterjelöltként, aztán a város majd eldönti, hogy mit lát
jónak, dönt a személyemről.

Keleti György

Kisbér Keleti György május 18-án tölti be 64. életévét, de nem készül nagyobb ünneplésre, mint ahogy a közéletből való visszavonulásra sem. Annak ellenére, hogy fáj neki az április 11-i választási forduló végeredménye, hiszen az nagy csalódást okozott neki. Mint mondta, hitt abban, hogy az MSZP népszerűségi mutatóitól függetlenül a 3. számú körzetben élők értékelni fogják mindazt, amit 1992 óta tett Oroszlányért, Kisbérért és a két város környékén élőkért.

Volt katonaként nem csak gratulált utódjának, de Czunyiné dr. Bertalan Judit győzelme óta többször is találkozott vele, s folyamatosan adja át neki a folyamatban lévő ügyeket. Ám többet is tesz ennél, hiszen azokat a háttérinformációkat is elmondja a fideszes képviselőnek, melyek nem találhatók meg a papírokon. Azért cselekszik így, mert a körzet ügyeinek kedvező alakulása a jövőben is fontos számára.

Úgy fogalmazott, hogy bár nem került be az új parlamentbe, azért az előttünk álló években is szívesen keresi majd fel a Bakonyalját, mert egyetlen olyan település sincs, ahol volna szégyellni valója; mindenhova emelt fővel teheti be a lábát a jövőben is, mert képviselőként mindent megtett amit lehetett. Hangsúlyozta, hogy hasonló eredményeket kíván a körzet új honanyájának, aki az oroszlányi városi televízó egyik műsorában is határozottan kijelentette: pártja is szeretné működtetni legalább 2014-ig a Márkushegyi Szénbányát és a bokodi erőművet. Keleti György is bízik abban, hogy így lesz. Abban szintén, hogy hozzá tud majd járulni a baloldal talpraállásához, az MSZP újjáépítéséhez, hiszen eddig is sokat köszönhetett a pártnak, melynek megújulását megyei szinten ugyancsak igyekszik segíteni.
Kisebb nagyságrendű tervei között dolgozószobájának és könyvtárának a rendbetétele épp úgy szerepel, mint a gyakoribb horgászat és a korábbiakhoz képest jóval több segítség nyújtása feleségének a lakásban épp úgy, mint a kerti munkákban.

Dr. Schvarcz Tibor

Tatabánya 1994-ben megyei területi listáról jutott be a Parlamentbe. A következő ciklusban az országos listáról nyert mandátumot, majd 2002-ben és 2006-ban egyéni jelöltként jutott be az ország házába. Parlamenti munkája során vezette az egészségügyi bizottságot és az európai integrációs albizottságot is.

– A mostani választásokon sem egyéni képviselőként, sem területi listán nem indítottak – mondta. – Különösebb oka nincs ennek. Így alakult.
Civil pályáját június elsejétől a Szent Borbála Kórházban, szakmájában folytatja.

– Április 26-án sikeres szakvizsgát tettem citológiából – jegyezte meg. – A továbbiakban ezzel a szakterülettel szándékozom foglalkozni. Különösebb politikai ambícióim nincsenek. Úgy gondolom, megtettem mindent a város érdekében, amit korábban ígértem. Gondolok itt a sikeres pályázatra, amely az új kórházi pavilon építését eredményezi, valamint, hogy a gőzfürdő visszakerült a megye, a megyei kórház kezébe. Azt hiszem, ezek után sem lesz túl sok szabadidőm, de az nem is lenne jó.

Tatai-Tóth András

Tata Tatai-Tóth András az érettségi szünetet követően újra tanít az Eötvös József Gimnáziumban, ahol április 30-án véget ért fizetés nélküli szabadsága. Nem vonult még nyugdíjba, ugyanis csak novemberben tölti be 62. életévét, s december elsejétől várja majd a nyugdíjat hozó postást.

Addig viszont pedagógusként oktat, s a tanórák megtartása mellett különböző feladatokat is ellát. Például a tíz esztendő után újra megjelentetni kívánt gimnáziumi évkönyv összeállításában is részt vállalt, továbbá elvégzi a jogszabályok által kötelezővé tett iskolai alapdokumentumok aktualizálását. Szükség szerint helyettesíti majd a távol lévő szaktanár kollégáit.

Tatai-Tóth András elmondta, hogy az aktív közéleti szerepvállalásának csökkentését már korábban elhatározta, s emlékeztetett arra, hogy már 2006-ban jelezte: a 2010-ben esedékes választásokon már nem kíván országgyűlési képviselőjelölt lenni. Most azt is megtudtuk tőle, hogy az önkormányzati választásokon sem fog indulni.

Szeretne feleségével együtt többet utazni, s nagyon fognak örülni mindketten annak, ha az erdélyi rokonok meglátogatása után eljuthatnak Aggtelekre, Egyiptomba, Sopronba és egyszer talán a Szentföldre is.

Dr. Tittmann János 

Dorog Az 1956-ban született dr. Tittmann János 1994-től Dorog polgármestere. 2002-től megyénk 5. számú választókerületének országgyűlési képviselője volt az MSZP színeiben. Az idei választásokon nem indult.

– Továbbra is tagja maradok a szocialista pártnak. Polgármesterként szeretnék az eddigieknél is eredményesebben dolgozni Dorogért, a dorogiakért – mondta el érdeklődésünkre.

Winkfein Csaba

Esztergom – Mindenekelőtt egy komoly mulasztást kell pótolnom – kezdte válaszát kérdésünkre Winkfein Csaba (MSZP). – A folyamatos tárgyalások, egyeztetések és a kampánymunka miatt kevés időt töltöttem a családommal az utóbbi hónapokban. Ennek megváltoztatása már csak azért is időszerű, mert a feleségem mindenórás, így természetes, hogy nekem is készenlétben kell állnom. Az elkövetkező időszakban azonban továbbra is szereplője, aktív résztvevője szeretnék lenni a megyei politikai életnek. Helyi szinten is hozzálátunk az MSZP megújításának, egy erős, valódi baloldali karakterrel rendelkező párt felépítésének. Meggyőződésem, ennek elengedhetetlen feltétele a fiatal korosztállyal történő kapcsolatfelvétel, amire eddig nem helyezett kellő hangsúlyt a szocialista párt. Úgy gondolom, hatalmas kihívás előtt áll az MSZP, ugyanakkor számtalan lehetőségeket is rejt a jövő. Rajtunk múlik, élünk-e ezekkel.

Zatykó János

Komárom Zatykó János felidézte azt a pillanatot, amikor 2006-ban hivatalosan is bejelentette, hogy a következő választásokon már nem kívánja megmérettetni magát az országgyűlési képviselő-jelöltek között. Most azt is megtudtuk tőle, hogy azért, mert elmúlt már hatvan éves.

Természetesen megkérdeztük tőle, hogy ez egyúttal azt is jelenti-e, hogy polgármester sem akar lenni a jövőben, de meglepő választ adott. Úgy fogalmazott, hogy a helyhatósági választásokig mindenképpen hivatalban marad. Megvárja az új parlament első döntéseit, melyek között szerinte szerepelni fog a választójogi és az önkormányzati törvény módosítása egyaránt. Az új szabályok ismeretében dönt majd arról, hogy szeretné-e folytatni polgármesteri munkáját vagy sem.

Addig viszont maximálisan támogatja a belváros rehabilitációját, ami a körforgalomtól a városházáig terjed. Ennek során kicserélik a 60-80 éves közművezetékeket, átépítik a Szabadság teret, s bővítik és felújítják a Jókai Filmszínházat is. Végül azt is megtudtuk Zatykó Jánostól, hogy magánemberként sokkal több időt fog tölteni ezentúl az unokáival, mert a nagyobbik már korábban is szóvá tette, hogy a városi televízióban sokkal többet látja, mint odahaza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!