Közélet

2010.04.02. 15:52

Újabb szlovák-magyar vitát szíthat Cirill és Metód

Akár egy körforgalom közepébe vagy az észak-komáromi erőd bejárata elé is kerülhet a Cirill és Metód szobor. A Matica helyi vezetője szerint viszont csak a politikusokat zavarja a műalkotás helye.

Sárai E.

Jozef Černek, a Matica komáromi szervezetének elnöke szerint a Cirill és Metód szobor jelenlegi helye valójában senkit nem zavar, csakis a politikusokat, őket is csupán a választások miatt, ráadásul velük csak Bastrnák Tibor polgármester egyeztetett az alkotás esetleges áthelyezéséről.

A komáromi testület azonban nem hozott döntést a szoborról, így könnyen előfordulhat, hogy a kormány beváltja ígéretét és a város megkérdezése nélkül helyezik el azt másutt.

A helyre vonatkozóan több elképzelés is felmerült: a HZDS (Vladimír Meciar pártja) az erőd előtti bejáratot javasolta, míg az SNS (Ján Slota pártja) az új körforgalom közepébe helyezné a műalkotást. Azokat az első osztályú utakat ugyanis, melyek kereszteződését átalakítják,  a Szlovák Útkezelő Vállalat kezeli, vagyis állami tulajdont képeznek, tehát az önkormányzatnak nincs beleszólása abba, hogy mi kerüljön a közepébe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!