Közélet

2010.04.08. 19:09

Életnagyságú lovas huszárt kap Komárom

Hamarosan egy életnagyságú lovashuszár-szoborral gazdagodik Komárom városa. Az alkotásra azok a városok pályázhattak, amelyek kapcsolódtak az 1848-49-es forradalomhoz és szabadásghachoz.

Sárai Evelyn

A kormány az 1848-49-es szabadságharc emlékére szobrokat készíttetett a huszárezredekről, melyeket Budapest több pontján helyeztek el március 9–19. között. Mindazok a városok, melyek valamilyen szempontból kapcsolódtak a forradalomhoz, pályázhattak a műalkotásokra.

A komáromi önkormányzat nagypéntek délutánján tudta meg az örömteli hírt, hogy a Hunyadi-ezred egyik huszára hamarosan Komáromba kerül.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Ez a szobor érkezik majd Komáromba
[/caption]

– A Hunyadi-ezred az első olyan ezred, mely teljes egészében magyar szervezésű volt. A huszárok a hagyományos fegyverzeten kívül fokossal és ostorral is rendelkeztek. A szobor az állam tulajdonában marad, a város tulajdonképpen csak kölcsönbe kapja. Várhatóan április közepe táján érkezhet meg az életnagyságú, műgyantából készült alkotás Komáromba – mondta Zatykó János polgármester.

Hogy hová kerül az alkotás, egyelőre még nem dőlt el. Olyan helyen szeretnék elhelyezni, ahol minél többen láthatják majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!