Közélet

2010.03.23. 15:21

Vízszintesen forgó szélkerék kerül a főiskolára

Alternatív energiatermelő eszközök beszerzésére nettó tízmillió forint fordít a tatabányai MÜTF Alapítvány. Az eszközök energiatermelését a főiskola épületében és az interneten bárki megnézheti majd.

Mudri Anna

Petricsek József lesz a MÜTF Alapítvány felügyelőbizottsági tagja, döntött a tatabányai főiskola Alapítói Gyűlése a keddi ülésén. Lévai Ferenc elnök sajtótájékoztatón beszámolt arról is, hogy kedden az alapítvány kuratóriuma is ülésezett.

Ez utóbbi testület előtt szóba került a Kolesz Kft. helyzete. Jelenleg huszonhárom hallgató él a kollégiumban, ami nem egész tíz százalékos kapacitás-kihasználtáságot jelent. A helyzet javulásáig tagi kölcsönnel hidalják át az időszakot.

– A főiskola és a fenntartó kérésére az alapítvány támogatja alternatív energiatermelő eszközök beszerzését is. A tervek szerint április végére már működhet az új vertikális, azaz vízszintesen forgó szélkerék, egy napkollektor és egy ugyancsak napenergiát használó parabolatükör is. Ezeket demonstratív jelleggel használják majd, az interneten és a főiskola épületében látható lesz az energiatermelés és a megtakarított széndioxid mennyisége. Az eszközöket a tervezett alternatív energetikai mérnök képzésben is felhasználják, és hozzájárulnak ahhoz, hogy az intézmény a jövőben öko-egyetemmé váljon – mondta Lévai Ferenc.

 Megtudtuk azt is, hogy a vertikális szélkerék és a parabolatükör beszerzését azért is támogatja az alapítvány, mert mind a két eszköz magyar találmány. Az eszközök beszerzésére tízmillió forint plusz áfa támogatást nyújt az alapítvány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!