Közélet

2010.03.18. 09:11

Korszerűsítik a lakásokat

Kilenc után néhány perccel, a napirendi pontok elfogadása után megkezdte a munkát a tatabányai közgyűlés. A két ülés közötti időszakról szóló beszámolónál a TKTV problémái vetődtek fel.

M. A.

14:20 A tatabányai képviselő testület befejezte a nyílt ülését.

14:14 A város felkéri a Cseri Strandot, a Komtávhőt és a Tatabánya Erőmű Kft-t és a várost, hogy vizsgálják meg az élményfürdő távfűtésre való átállásának lehetőségeit.

13:58 A Cseri Strand nyári üzemeltetési költségeinek csökkentését tárgyalják a képviselők. Zsidek Ferenc előterjesztő szerint az élményfürdő épülete és a sportmedence közötti szigetelt távhővezetéket kellene bekapcsolni, és a nyári hónapokban a fel nem használt távhőenergiát lehetne használni, ezzel csökkenteni lehetne a költségeket.

Farkas Tamás elismeri, a beruházás költségekkel jár. Hogy ez mennyi idő alatt térül meg, az a megállapodásoktól függ. A fűtési szezon viszont a képviselő rövidesen befejeződik, így mindenképpen meg kellene szavazni az előkészítési munkálatokat.

Schmidt Csaba szerint viszont nem kell dönteni, hiszen az előkészítést enélkül is elkezdheti az erőmű, a távhő és a strand. Döntést pedig az adatok birtokában kell majd hozni.

Lévai Ferenc viszont felhívta a figyelmet arra, hogy a három céget a képviselő testület bízhatja meg a tárgyalások folytatásával. Ettől még nem kötelező a beruházást majd elvégezni.

13:55 Zsidek Ferenc előterjesztésére az önkormányzat az ÉDV Zrt. kisebbségi tulajdonosaként elindítja egy palackozó üzem létrehozásának előkészítését a XIV/A vízakna területén, hogy palackos formában is megjelenjen a Vértesi Ásványvíz.

13:45 Babócsik Sándor és Kotormann László mozgáskorlátozott erőemelő felkészülését az idén 75-75 000 forinttal támogatja Tatabánya.

13:43 A város négyszázezer forintot biztosít a Tatabányai SC Női Teke Csapat részére a 2010/2011-es bajnoki szezon őszi hazai mérkőzéseinek Oroszlányban történő lejátszásához.
A jövő évi oroszlányi mérkőzésekre 650 000 forint céltámogatást biztosítanak. Lévai Ferenc a vita során kifejtette, hogy a tatabányai pálya felújításának lehetőségeit vizsgálják meg.

13:24 Tíz perc szünetet tartanak a képviselők.

13:23 Megszavazta a testület, hogy a Logopédiai Óvodának 1 108 836 forintos többlettámogatást ad.

13:08 Az önkormányzat támogatja Krisztné dr. Förster Éva kérelmét, miszerint megvásárolná a 9-es számú felnőtt háziorvosi praxis működtetési jogát, és a működtetési jog megszerzését követően aláírják vele a feladat-ellátási szerződést. A város április elsejétől a 9-es számú felnőtt háziorvosi körzetben a betegek ellátását Krisztné dr. Förster Évával kötött helyettesítési megbízás alapján biztosítja.

13:03 Ifj. dr. Petrássy Miklós új szavazást kér, mert rosszul szavazott. Az alapító okiratokat azonban így is módosították.

13:01 A közgyűlés végül nem fogadta el a nevet.

12:58 Az önkormányzati intézmények alapító okiratainak módosításánál is vita alakult ki. Lévai Ferenc alpolgármester előterjesztőként kivette azt a szövegrészt, amely szerint Eszterházy Józsefről nevezzék el az összevont műszaki iskolát, hiszen még a tantestületben sincs e kérdésről teljes egyetértés. Ifj. dr. Petrássy Miklós azonban sajnálja, hogy nem Eszterházy nevét kapja az intézmény, ezért módosító javaslatként a névadást beemeltetné a határozatba.

12:38 A város elfogadta dr. Hajdú Ervin István kérelmét az 1. számú felnőtt fogorvosi praxis ellátására. Hasonlóan támogatja a Medic-Dent Kft. kérelmét az 1. számú iskola fogorvosi praxis ellátására.

12:27 Két pályázatot írt ki az önkormányzat. A „Testvérvárosi kapcsolatok” című pályázatra nyolcszázhatvanegyezer, a „Tanulmányi kirándulás a szomszédos országok magyar történelmi emlékhelyeire” című pályázatra egymillió–kettőszázhetvennyolcezer forintot biztosítanak.

12:17 Környezeti nevelési pályázat kiírására kétmillió forintot szán az önkormányzat. A pályázaton egy módosító indítványnak megfelelően kisebbsgi önkormányzatok is részt vehetnek.

12:15 A város 1,5 millió forintot ad a Természetes Életmód Alapítványnak egy TIOP pályázaton való részvételre.

12:13 A közgyűlése biztosítja A Közművelődés Háza épületében található, Barabás Márton Munkácsy-díjas festőművész által készített pannó leszedésének, be- és kicsomagolásának, felrakásának művezetéséhez, valamint a restaurálási munkálatokhoz szükséges 150 000 forintot. Emellett hozzájárulnak ahhoz, hogy a ház homlokzatán lévő „Tatabánya – a Vértes Agórája” feliratot a felújítási munkák alatt letakarják.

11:55 A műjégpályára kötött bérleti jogainak rendezésébe kezdtek a képviselők. Lévai Ferenc alpolgármester (MSZP) megkérdezte, ha tavaly megszűnt az eddigi partnercég, akivel bérleti kapcsolatban állt a város, miként működött a jégpálya. Amennyiben az új partner nem jogutódja az eddigi cégnek, akkor miként lehet a szerződést átvinni az új cégre, miért nem pályáztatnak.

Dr. Bene Magdolna címzetes főjegyző válaszában elmondta, hasonló kérdéseket fogalmazott meg ő is. A jogi háttér megvizsgálása után azonban úgy látszik, lehetőség van a szerződés továbbvitelére és nincs szükség közbeszerzési eljárásra.

Ifj. dr. Petrássy Miklós szerint azonban jogsértő lenne a határozat, ezért vissza kellene vonni az előterjesztést.

Lévai Ferenc hozzászólásában elmondta, a műjégpályát üzemeltetni kell. Azonban volt már példa arra, hogy a város kényszerhelyzetbe került a jégpálya miatt. Ráadásul egy új üzleti szereplő jelentkezett az üzemeltetésre. Véleménye szerint pedig nem lehet azonnal neki adni az üzemeltetést, hanem pályáztatni kell. Szerinte ha megszavazzák az előterjesztést, akkor soha nem lehet tudni, mikor ki az üzemeltető. Ráadásul úgy látja, előnytelen a városnak, hogy minden közüzemi díjat Tatabánya vállal, de a bevételek az üzemeltető cégnél maradnának. Amit cserében kapnak, az néhány óra ingyenes pályahasználat, de ha visszaosztják az összegeket, kiderül, egy óra pályahasználat negyvenezer forintjába kerül a városnak.

Fekete Miklós felhívta a figyelmet arra, hogy az üzemeltető cég ellen két éve folyik a felszámolás, amit nem vett észre az önkormányzat. Azt javasolja, tájékozódjanak az ügyben.

Bencsik János polgármester (Fidesz) előterjesztőként bejelentette, elnapolja a következő közgyűlésre a tárgyalást.

11:50 A Szelim-napi regélő elnevezésű rendezvény támogatását tizenkét igen, két nem és öt tartózkodás mellett nem fogadták el. A szeptemberi Sárberi napok rendezvényt viszont 100 000 forinttal támogatják. Az újvárosi napokat százezer forinttal támogatják. Ezeken kívül a város huszonegy rendezvényt összesen 16 840 000 forinttal támogat.

11:49 A Szelim-napi regélő rendezvényről külön szavaznak a képviselők.

11:33 A döntés előtt öt perc tárgyalási szünetet rendeltek el.

11:10 A városi rendezvények támogatása napirendi pontnál vita alakult ki. Ugyanis a szeptember 11-12-ei, Turul parkerdőbe tervezett Szelim-napi regélőre 300 000 forint támogatást kérnek. Molnár Gábor (MSZP) viszont azt mondta, szerinte már a névválasztás is rossz, hiszen Szelim több falvat is felégetett. Schmidt Csaba ironikusan megjegyezte, a képviselő vajon a barlangot is átnevezné-e.

11:07 A képviselők húsz egybehangzó igen mellett elfogadták a határozati javaslatot, hogy a költségvetésből támogatják a mentőszolgálatot.

10:56 A tatabányai mentőautók felszerlésének javításáról kezdenek tárgyalni a képviselők. A mentőszolgálat 1,1 millió forintos támogatást kért fájdalomcsillapító gáz, gerinchordágy, KEG mellény, félautomata defibrillátor, korszerű nyakrögzítő, végtagvákuumok, vér oxigéntelítettségét mérő készülék, motoros szívó beszerzésére.

Moravcsik Ágnes elmondta, a költségvetés egyensúlyára is figyelni kell. Éppen ezért javasolja, hogy a képviselői fejlesztési keretekből finanszírozzák a kérést, és  azonnal felajánlott a keretéből százezer forintot.

Ifj. dr. Petrássy Miklós elmondta, meg kell vizsgálni, hogy akár még több pénzzel támogassák a mentőszolgálatot.

10:46 Öt percet szünetet tartanak a képviselők.

10:45 A képviselők huszonkét egybehangzó igen szavazattal elfogadták, hogy a város megkezdi a fűtéskorszerűsítési programot, és létrehoz ehhez egy pénzügyi alapot. Ugyancsak egybehangzóan döntöttek arról, hogy a Komtávhőt megbízzák azzal, dolgozzák ki a lebonyolításért felelős társaság létrehozását.

9:27 A város társasházainak fűtéskorszerűsítéséről kezdtek tárgyalni a képviselők. Schmidt Csaba előterjesztőként beszámolt arról, hogy a pályázatok lebonyolítására a Komtávhőn belül lehetne egy irodát létrehozni, hogy levegyék a terhet a lakókról. Ennek létrehozásával meg kell bízni a Komtávhő menedzsmentjét. Elmondta, a fűtéskorszerűsítéshez egy alapot kellene létrehozni, amelybe a Tatabányai Erőmű Kft. koncessziós díja, az erőmű osztalékának fele, a Komtávhő Zrt. osztaléka és önkormányzati támogatás kerül.

Ifj. dr. Petrássy Miklós (Védegylet) arra kíváncsi, hogy pontosan mi a koncessziós díj. Felhívta arra is a figyelmet, hogy a elmúlt években a kisebb önkormányzati támogatást sem használták ki, vajon az új iroda növeli-e majd a pályázási kedvet.

Sántik Miklós arra kíváncsi, hogy miként lehet a szimplán mérősítést fűtéskorszerűsítésnek nevezni, amikor egységes fűtési rendszer maradna. Elmondta, szakértők szerint csak akkor lehet korszerűsíteni, ha a külső hőszigetelés is megvalósul. Ráadásul a száz százalékos támogatás szinte elérhetetlen.

Takács Péter megkérdezte, egyeztettek-e a távhő szolgáltatóval. Pontosítani kellene szerinte azt is, hogy az önkormányzati bérlakásokkal mi lesz. Felhívta a figyelmet arra, hogy az önkormányzati intézmények nincsenek benne az előterjesztésében. Kíváncsi arra is, hogy azok alapdíj-csökkentése, akik résztvesznek a pályázatban, nem okoz-e majd feszültségeket.

Bognár Zoltán azt kérdezte, hogy az egyedi mérősítést nem lehet-e bevenni a pályázatba.

Schmidt Csaba válaszaiban elmondta, az ELMIB-bel kötöttek egy szerződést, hogy az erőmű kft. fizet a városnak a korszerűsítésért, ezt nevezte koncessziós díjnak az előterjesztésébe. A népszerűsítés fontos része, hogy egyszerűsítették a programot, és nincs előkészítési költség, mert azt a város átvállalná, másrészt átláthatóbb a pályázat, hiszen a radiátorok számától függ az önrész. Sántik Lajos kérdésére elmondta, a szabályozhatóság és mérhetőség kialakítása a legfontosabb. Ez az egycsöves rendszerben is megvalósítható. Elmondta, ez még nem teljes korszerűsítés, de a leghatékonyabb módszer. Takács Péter kérdésére elmondta, először elvi döntést kell hoznia a városnak a korszerűsítésről. Az önkormányzati bérlakásokra nem tért ki az előterjesztés, hiszen ott az önrészt a tulajdonosnak, vagyis a városnak kell vállalnia. Az alapdíjról elmondta, ez még csak egy terv, de később kell  erről döntést hozni. Az egyedi mérősítés kapcsán elmondta, a hőszigetelés nélkül ez a rendszer nem hatékony, jobb a költségosztós rendszer.

Sántik Lajos hozzászólásáan felhívta a figyelmet arra, hogy komoly feszültségeket hozhat az alap, ha nem kellő körültekintéssel hozzák létre. Példaként azokat a házakat említette, ahol egy-két ember milliós tartozásokat halmozott fel, ők vajon ki lesznek-e zárva a pályázatból. Beszélt arról is, hogy a négyemeletes házak lakószintje általában a magas földszinten kezdődik, és a földszint nincs fűtve. Ilyen esetben a fűtetlen részekkel közvetlen kapcsolatban álló lakásoknak többet kell fűteniük.

Moravcsik Ágnes (SZDSZ) elmondta, két évvel ezelőtt éppen a fűtéskorszerűsítés érdekében nem szavazta meg az ÁFA-csökkentést, hiszen a korszerűsítés hoz valódi megtakarítást. Felhívta arra is a figyelmet, hosszútávon keresni kell a lehetőséget arra is, hogy a távhővezetékeket fel lehessen újítani, hiszen ott tizenhét százalékos a hőveszteség.

Zsidek Ferenc (MSZP) szerint egy komoly mérföldkőhöz ért a város, amelyhez az vezetett, hogy a város a távhőben közel száz százalékos, az erőműben ötvenegy százalékos tulajdont szerzett. Elmondta, a hozzászólásokból is látszik, hogy mik a fejlesztés nehézségei. Azonban felhívta a figyelmet arra is, hogy Tatabánya rendkívül elmaradott a korszerűsítésben, hiszen a távfűtés lakások kevesebb, mint tíz százaléka lett korszerűsítve, miközben Nyíregyházán teljesen megvalósult a korszerűsítés, és ötven százalék feletti a felújított lakásk száma Győrben, Székesfehérváron, Ózdon is. Véleménye szerint a lebonyolításra egy a Komtávhőn belül létrehozott csoport lenne alkalmas, hiszen a külső cégekben kevésbé bíznak a lakók.

Takács Péter javaslatot tett arra, hogy a programirodát a Komtávhőn belül hozzák létre, és a pénzügyi alapnak legyen egy önálló számlaszáma, így nem használhatják a rajta lévő összeget másra, csak a fűtéskorszerűsítésre.

9:18 A képviselők elfogadták, hogy a költségvetésből hatmillió forintot utalnak át a Tatabánya és Könyéke Turisztikai Egyesülethez.

9:17 A két ülés közötti időszakról szóló beszámolót elfogadta a testület.

9:05 Az első napirendi pont, a két ülés időszak közötti beszámoló című pontnál több kérdés is felmerült. Takács Péter (MSZP) arról érdeklődött Schmidt Csaba alpolgármestertől (Fidesz), hogy amikor tárgyalt a Tatabánya Erőmű Kft. ügyvezetőjével, szóba került-e a város által delegálható ügyvezető kérdése. Sántik Lajos (MSZP) azt szerette volna tudni, hogy van-e lehetőség a város több pontján is kihelyezni a lábbal nyitható hulladéktárolókat. Fekete Miklós (MSZP) azt kérdezte, Schmidt Csaba tisztában van-e a TKTV Kft. helyzetéel, olvasta-e „segélykérő” levelüket.

Schmidt Csaba válaszában elmondta, az erőmű ügyvezetőjével a hosszútávú gazdasági helyzetről egyeztettek, az ügyvezető kérdéséről viszont a frakcióknak kellene egyeztetniük, de erre nem került sor. A hulladéktárolók ügyében arról tájékoztatta a közgyűlést, hogy maga kereste meg ez ügyben a szolgáltatót. Próbaképpen helyezték ki a drágább, de higiénikusabb tárolókat. Ezek árába beszámították a cserélt tárolókat, így darabonként 70 000 forintba kerültek. A TKTV Kft. kapcsán elmondta, kedden írt egy levelet a cégnek, hogy a megbízott ügyvezető adjon pontos tájékoztatást a helyzetükről. Fekete Miklós azonban azonnal megjegyezte, nem tud arról, hogy lenne megbízott vezetője a TKTV-nek, és az önkormányzati cég jelenleg csődközeli állapotban van. Schmidt Csaba pontosította megszólalását, mert ő úgy tudja, a Kft. egyik dolgozóját megbízták a helyettesítéssel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!