Közélet

2010.03.03. 09:51

A jelenleginél nem tudnak többet járőrözni a Nyíres- és a Németh-dűlőben

Mind többen laknak életvitelszerűen Oroszlány külterületein, elsősorban a Nyíres- és a Németh-dűlőben. Az ö megkeresésükre szervezett lakossági fórumot kedden a Magyarok Szövetsége a Bányász Klubban.

Kemma.hu

A szövetség helyi szervezete nevében Szabó Mihály köszöntötte a megjelenteket, s ezt követően lehetőség nyílt a kérdések megfogalmazására, amelyekre Rajnai Gábor polgármester és Madari Csaba rendőrkapitány válaszolt. 
A felmerülő problémák eredője még a rendszerváltozás időszakához köthető, amikor a bányaüzemek bezárása, az energetikai fejlesztések elmaradása oda vezetett, hogy az iparban, különösen a bányászatban foglalkoztatottak aránya nagymértékben visszaesett. Munkahelyük elvesztésével romák alkotják annak a rétegnek számottevő részét, akik a mai napig nem tudtak újra munkához jutni. Ez számos szociális probléma forrását jelenti. Különösen az óvárosi rész, illetve a Németh-dűlő és a Nyíres-dülő az, ahol a szociálisan hátrányos helyzetűek száma jelentősen meghaladja a város más részeire jellemző értékeket - állapítja meg egy a közelmúltban megjelent tanulmány.

A romákkal kapcsolatos lakossági ellenszenvet növelte, amikor januárban megöltek egy 77 éves oroszlányi férfit a Nyíres-dűlőben. Az idős ember életét pár tálca tojásért, pár kiló húsért és egy gázpalackért oltották ki.
A fórum résztvevői elsősorban a kulturált együttélés szabályozásával, a közbiztonsággal, a közművesítéssel, a hulladékszállítással, a közvilágítással, illetve az utak állapotával foglalkoztak.

Rajnai Gábor polgármester - aki ez alkalomból öt mozgásérzékelős világítótestet adományozott a Nyíres-dűlő lakóinak - elsősorban arra hívta fel a figyelmet, hogy ez a terület nem lakóterület, s ennek többek között az is oka, hogy nem mindenhol lehet kialakítani a jogszabályoknak megfelelő közműrendszert, utakat. Ugyanakkor az ott lakók igényeit is figyelembe vette az önkormányzat, amikor 30 millió forintból járdát építtetett a Bokodi út mellett, tájékoztató táblákat helyezett ki, a körzetet bevonta az autóbusz-közlekedésbe, és finanszírozza a hulladékszállítást, ami a külterületek összességét figyelembe véve mintegy húszmillióval terheli a város kasszáját.

Madari Csaba a rendőrség határozottabb fellépését firtató kérdésre reagálva arról tájékoztatta a jelenlévőket, hogy a területen nem magasabbak a bűnözési mutatók, mint a település más részein, s ezek elsősorban kisebb vagyon elleni cselekmények. A Nyíres- és a Németh-dűlő területe körülbelül tizenöt négyzetkilométer, ahol tavaly ötven alkalommal végeztek nagyellenőrzést, s a járőrök 350-400 órát töltöttek ott. Ugyanakkor ennél többet a jelenlegi létszámmal nem tud teljesíteni az állomány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!