Közélet

2010.02.02. 06:43

Leminősítették Tatabányát - a sor végén kullog a város

Kilenc megyei jogú város közül a kilencedik lett Tatabánya abban az összehasonlításban, amelyet Simon Róbert Balázs győri alpolgármester végzett a Központi Statisztikai Hivatal 2008-as adatai alapján. Simon harmadszor készítette el a listát, Tatabánya harmadszor lett az utolsó.

Szűr Annamária

Harmadik alkalommal készítette el Simon Róbert Balázs győri alpolgármester a nyugat- és közép-dunántúli régió kilenc megyei jogú városának (Dunaújváros, Győr, Nagykanizsa, Sopron, Székesfehérvár, Szombathely, Tatabánya, Veszprém és Zalaegerszeg) összehasonlítását a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján.

Minél több a pont, annál rosszabb a helyezés

A 2008-as mutatókat úgy osztályozta az alpolgármester, hogy az első, legjobb, legkedvezőbb hely egy, az utolsó pedig kilenc pontot ért, s az így kiszámolt összeg alapján állt össze a megyei jogú városok rangsora, vagyis itt az számított győztesnek, akinek a legkevesebb pontja volt.

Az összehasonlítás nem túl kedvező Tatabányára nézve, ahogy az elmúlt két esztendőben, úgy ezúttal is az utolsó helyen végzett. Az élen Győr áll 66 ponttal, a második Sopron lett 67 ponttal, míg a harmadik Székesfehérvár, nyolcvannal. Komárom-Esztergom megye székhelye 126 ponttal (kettő pontot javítva korábbi eredményén) kilencedik lett.

Az egyes városok eredménye

1. Győr - 66 pont

2. Sopron - 67 pont

3. Székesfehérvár - 80 pont

4. Veszprém - 82 pont

5. Szombathely - 84 pont

6. Zalaegerszeg - 104 pont

7. Nagykanizsa - 106 pont

8. Dunaújváros - 111 pont

9. Tatabánya - 126 pont

Vezetékes gáz fogyasztása, hulladékgyűjtés és a mozi

A vezetékes gázt fogyasztó háztartások aránya is igen széles spektrumot mutat: míg Nagykanizsán 103,4 százalékos a „lefedettség” (mert egy lakásban több fogyasztó is van), addig Tatabányán ez az arány 16,6 százalék. Beszédes adat, hogy ebben a rangsorban a nyolcadik helyezett Veszprém 85,7 százalékos eredményt mutat.

A rendszeres hulladékgyűjtésbe bevont lakások tekintetében megelőztük Győrt, Székesfehérvárt és Veszprémet is. Az egyik legszembetűnőbb javulást a mozilátogatások számában értük el. Székesfehérvár és Győr mögött Tatabánya a harmadik helyen szerepel. 2006-ban mindössze 98 mozilátogatás jutott ezer lakosra, 2007-ben már 1569, a tavalyi évben pedig 2274.

Tatabányán, noha nőtt a tízezer főre jutó vendéglátóhelyek száma (ezzel csak Zalaegerszeg, Veszprém és Nagykanizsa büszkélkedhet), még mindig nálunk van a legkevesebb ilyen jellegű létesítmény.

Az elmúlt három év adatait figyelve kiderül, drasztikusan csökkent a vendégéjszakák száma Tatabányán: míg 2006-ban 35877 vendégéjszakát töltöttek a megyeszékhelyen, addig 2007-ben 24596-ot, 2008-ban pedig 14183-at, s ezzel az eredménnyel is sereghajtók vagyunk a mezőnyben.

A statisztikai szempontok, és Tatabánya eredménye:

 

Regisztrált álláskeresők munkavállalási korú népességből(%)

4,3

4 pont

Pályakezdők aránya nyilvántartott álláskeresőkből(%)

6,1

3 pont

Épített lakások száma/tízezer lakos

12

7 pont

Vezetékes gázt fogyasztó háztartások a lakásállomány %-ában

16,6

9 pont

Közüzemi vízhálózatba bekapcsolt lakások(%)

96,1

6 pont

Közüzemi szennyvízcsatorna-hálózatba bekapcsolt lakások(%)

86,8

7 pont

Rendszeres hulladékgyűjtésbe bevont lakások(%)

98,5

5 pont

Saját jogú nyugdíjasok átlagos nyugdíja

94 937 Ft

4 pont

Egy háziorvosra és házi gyermekorvosra jutó lakos

1465 fő

5 pont

Egy gyermekcsoportra jutó óvodás gyermek

24 fő

3 pont

Felsőfokú tanulmányokat folytató hallgató/ezer lakos

14 fő

pont

Muzeális intézmények látogatói/ezer lakos

189 fő

8 pont

Mozilátogatás/ezer lakos

2274

3 pont

Egy adófizetőre jutó személyi jövedelemadó

373 716 Ft

7 pont

Regisztrált vállalkozások/ezer lakos

126

8 pont

Kiskereskedelmi üzlet/tízezer lakos

139

9 pont

Vendéglátóhely/tízezer lakos

44

7 pont

Kereskedelmi szálláshelyen vendégéjszakák száma

14 183

9 pont

Személygépkocsi/ezer lakos

293

7 pont

Telefon fővonal/ezer lakos

325

7 pont

Amit a szakemberek látnak...

Pápai Ferenc, A Közművelődés Háza és a Népház Filmklub vezetője:
– Örvendetes, hogy stabil lábakon áll a multiplex mozi Tatabányán, ugyanakkor ez csak egy része, szegmense a mozizásnak. Főleg az újabb, kereskedelmi szempontból is értékes filmeket mutatja be, a művész- vagy rétegfilmeket, a régi alkotásokat, a filmművészeti remekeket ritkán van alkalmunk plázában megnézni. Kár, hogy miközben egyre népszerűbbek a multiplexek, elsorvadnak a kicsi, vidéki mozik, hiszen ezek szerepét a multiplexek nem vették át, így kiszorulnak vidékről a filmklubok, a filmritkaságok és a rétegmozizás intézményrendszere.

Dr. Zahorán Tamás, a megyei kereskedelmi és iparkamara titkára:
– Iparilag igen fejlett a megye, dinamikusan fejlődött a térség, de a válság miatt leépítettek a nagy cégek. Egyre kevesebb kiskereskedelmi és egyre több nagy üzlet van, egyfelől jó, másfelől nem. Magasabb színvonalú, szélesebb árut kínálnak alacsonyabb áron a szuper- és hipermarketek, akkor jó; ám  ha a kisebb üzletek bezárása miatt nő a munkanélküliség, akkor rossz. Nagyobb vásárlóerővel ez utóbbi egységek is megerősödhetnének. Még jobban sajnálnánk hiányukat, ha törekednének a magyar áruk eladására.

Fűrészné Molnár Anikó, a Tatabányai Múzeum igazgatója:
– Interaktív kiállításokkal, pályázatokkal igyekszünk mind többeket megszólítani. Jelenleg is van egy olyan pályázat, amellyel akár megduplázhatjuk, triplázhatjuk a látogatóink számát. Egyre vonzóbb programokat szervezünk, elég a majálisra, az élő múzeumi programokra gondolni. A skanzenben az iskolamúzeum is népszerű. Télen is fogadhatnánk ott diákokat. Jó marketinges pályázattal országos szinten is hírét vihetnénk a programnak: osztálykirándulások kedvelt helye lehetnénk egyedülálló technika- és életmódtörténeti bemutatónkkal.

2. Sopron - 67 pont

3. Székesfehérvár - 80 pont

4. Veszprém - 82 pont

5. Szombathely - 84 pont

6. Zalaegerszeg - 104 pont

7. Nagykanizsa - 106 pont

8. Dunaújváros - 111 pont

9. Tatabánya - 126 pont Tatabánya a sor végén kullog -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!