Közélet

2010.02.18. 17:40

Bicske kihátrált: milliárdos hulladékdepó csak Tatabányán?

A tatabányai képviselők csütörtöki ülésükön határoztak arról, hogy a téli olimpián szereplő Keszler Andrea gyorskorcsolyázót 400 000 forinttal támogatják.

M. A.

Gyors határozatokkal indult csütörtökön a tatabányai képviselők soros ülése. A városatyák eldöntötték, 25 millió forintos önrészt biztosítanak, hogy a tatabányai tűzoltóság megvehesse az új erdőtüzes tűzoltó-gépjárművét. Egyöntetűen határoztak arról, Keszler Andrea gyorskorcsolyázót 400 000 forinttal támogatják.

Politikai színezetű vita alakult ki azonban a TKTV (Tatabányai Közösségi Televízió Kft.) ügyvezetői kérdése körül. A társaság jelenlegi vezetőjének munkaviszonyát megromlott egészségi állapota miatt meg akarták szüntetni, helyére az Itthon újság jelenlegi főszerkesztőjét, Miskei Ferencet pedig kinevezni.
Pleier Tamás (Fidesz) azonban elmondta: frakciója elfogadhatatlannak tartja, hogy pályáztatás nélkül nevezzék ki a vezetőt.

Kényszerhelyzetben a „világcég”

A szocialista oldalról többen jelezték, kényszerhelyzetben van a cég, mert jelenleg nincs, aki aláírási joggal rendelkezne. Felemlegették azt is, a Cseri Kft. ügyvezetői székébe kétszer is pályázat nélkül neveztek ki vezetőket.
– Igaz, a Cseri Kft. trafik méretű, míg a TKTV világcég, amelyhez legalább nemzetközi pályáztatás kellene – fogalmazott ironikusan Lukács Zoltán.
A tárgyalás végén úgy határoztak, a jelenlegi ügyvezető munkaviszonyát nem szüntetik meg, de új pénzügyi terv elkészítésére kötelezik.

Bicske visszalépése felborzolta a kedélyeket

Ugyancsak komoly vita alakult ki a hulladékfeldolgozási terv kapcsán. A város tagja a 86 települést magában foglaló Duna-Vértes Köze Regionális Hulladékgazdálkodási Társulásnak, amellyel milliárdos nagyságrendű uniós pályázaton indultak. Az eredeti tervek szerint a települések hulladéka részben Bicskére, részben Tatabányára kerülne. Bicske azonban kihátrált, és az idő szűkössége miatt egyedül Tatabányán lehetne létrehozni a megfelelő méretű hulladékdepót.

Schmidt Csaba (Fidesz) alpolgármester hangsúlyozta, a tatabányai hulladékdepót mindenképpen bővíteni kell. Most lehetőség van egy 5-6 milliárd forintos uniós támogatásra, ha ezt visszautasítja a város, akkor később saját erőből kell a depót felújítani, megnövelni. Elmondta, a depó nem jelent környezeti veszélyt, hiszen a beérkező hulladékot válogatják, komposztálják, újrahasznosítják, így a lerakandó mennyiség 30 százalékát kellene a depóban elhelyezni.

Lévai Ferenc szerint nem elemezték kellően a Duna-Vértes Köze Regionális Hulladékgazdálkodási Társulás működését. Szerinte Bicske részéről egyfajta zsarolás, hogy az általa vállalt feladattól visszalép, és a pályázat attól függ, Tatabánya vállalja-e az eddigi bicskei feladatot. Végül úgy határoztak, a végleges döntés előtt közös ülésen tárgyal a kérdésről a pénzügyi, a gazdasági és a városfejlesztési bizottság, amelyre meghívják a Duna-Vértes Köze Regionális Hulladékgazdálkodási Társulás választott tisztségviselőit is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!