Közélet

2009.10.29. 15:31

A Bakonyalja minden kapcsolatát elveszítheti a megyével

Hivatalosan is tiltakozik a megyei önkormányzat a vasútvonalak bezárása ellen. Udvardi Erzsébet szerint Bakonyalja minden vasúti kapcsolatát elveszítheti a megyével.

Petrik József

A megyei közgyűlés csütörtöki ülésén egy híján minden képviselő megjelent. A tanácskozáson, a sürgősségi indítványokkal együtt, csaknem húsz témát vitattak meg a napirendek sorában.

A legélénkebb reakciót a megyei vasúti személyszállítás tervezett megcsorbítása váltotta ki. A testület döntött: hivatalosan tiltakozik a kormánynál, illetve a tárcánál az Almásfüzitő – Esztergom valamint a Komárom – Székesfehérvár járat megszüntetése miatt. A várható vonalbezárások jelentősen sújtják majd a Komárom térségében élőket, hiszen elvesztik szinte minden összeköttetésüket Esztergommal.


Dr. Udvardi Erzsébet, Kisbér polgármestere „rálicitált”, mivel a Bakonyalja szinte minden vasúti kapcsolatát elveszti a megye többi térségeivel. A polgármester kiemelte, a környéket mérhetetlen csapás érheti. Sorolta az iskolák elérhetőségét, az egészségügyi szolgáltatás igénybevételét, más településeken a munkahelyek megközelítését.


A tervezett megtakarítás 2 milliárd forint. Miközben a pályafenntartási költséget a személyszállításra terhelik, az áruszállítás több vonalon is folytatódik az osztrák tulajdonú MÁV Cargo érdekében. A kiadások csökkentése helyett, a bevételek növelése jelenthetne megoldást.

843 millióból korszerűsítenék a sebészetet

A megyei önkormányzat több pályázatot indít útjára. Az egyik a Szent Borbála Kórház sebészetének hőtechnikai korszerűsítése: a tervezett költség 834 millió, az önerő mértéke 333 millió forint.

A másik pályázati elképzelés az Apor Vilmos főiskola, a Váci Egyházmegye Názáret Szociális Szolgáltatója valamint a helyi mentalhygienes és rehabilitációs intézménnyel és a pedagógiai gyermekvédelmi-szakszolgálati intézményével közösen a szakmai munka fejlesztésére; a dolgozók képzésének segítésére céloznak meg 30 milliós támogatást. A pályázathoz nem kell önerő.

A másik pályázati elképzelés az Apor Vilmos főiskola, a Váci Egyházmegye Názáret Szociális Szolgáltatója valamint a helyi mentalhygienes és rehabilitációs intézménnyel és a pedagógiai gyermekvédelmi-szakszolgálati intézményével közösen a szakmai munka fejlesztésére; a dolgozók képzésének segítésére céloznak meg 30 milliós támogatást. A pályázathoz nem kell önerő. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!