Közélet

2009.07.06. 08:33

Foghíjas fogorvosi körzetek

Fél évvel azután, hogy a város visszavette a fogorvosi alapellátást a Szent Borbála Kórháztól, 2008 augusztusában kialakultak a körzetek. Ennek lassan egy éve – rákérdeztünk a tapasztalatokra.

Mudri Anna

 A négyes számú fogorvosi körzetben egy fiatal fogorvos, dr. Cseh Áron fogad. Hosszú napon van túl, tizennégy beteget látott el öt óra alatt.

– Ez sűrű napnak számít, de változó a betegforgalom – mondja.
Megtudtuk, Tatabányán jól felszereltek a körzeti fogászatok. Az alapvető műszereket, a fogorvosi széket, a fényre kötő töméshez szükséges lámpát és a legmodernebb sterilizálót a város biztosítja, a folyamatosan fogyó alapanyagokról az orvosok gondoskodnak. A röntgen és a panorámaröntgen is rendelkezésre áll a pontos diagnózishoz.
– Nagyok a körzeteink, de kezelhetőek. Az is segít, hogy két szájsebész is dolgozik, így a szakellátás megoldott. Időpontot már csak a tömésre adunk, de ott is két héten belül sorra kerülnek a betegek – mondja Cseh doktor.

Dr. Molnár Gyöngyvér gyermekfogorvos szerint viszont túl nagyok a körzetek.
– Ekkora körzet ellátható, de nem gondozható. A várostól ígéretet kaptunk arra, 10–14 körzetet alakítanak ki, de ez a finanszírozási kérdések miatt meghiúsult. De az is igaz, az elmúlt egy-két értekezletünkön úgy értesültem, a kollégáim megtartanák a jelenlegi körzetméreteket. Éppen az anyagiak miatt – mondta dr. Molnár Gyöngyvér.

A doktornő tapasztalata szerint nagy igény van a körzeti fogászatra. De úgy látja, ez elsősorban annak köszönhető, hogy a magánpraxisok drágák.
Dr. Körmöczi Zsuzsanna egy éve szakfelügyelő szakfőorvos a fogászati ellátásban. Elmondta, Tatabányán az ideálisnál háromszor nagyobbak a körzetek.

– A felnőtt körzeteknél 4500–5000 az ideális szám, Tatabányán körülbelül 14 500–15 500 ember tartozik egybe. A gyermekfogászaton 1500 gyerek után kellene egy fogorvos, most 4 500–5000 tartozik egyhez. Sajnos a megyeszékhelyen megszokták az emberek, hogy ritkán mennek fogorvoshoz. Ezért tudják a kollégák ellátni a területüket. Viszont az is igaz, az orvosok vállalkozók, a bázispénz pedig a páciensek számától függ. Így előfordulhatna, ha ideális méretű körzeteket alakítanánk ki, nehezen tudnának megélni – mondta a szakfelügyelő.
Szerinte a felnőttek ellátásához még kettő, a gyerekekéhez még egy fogorvos kellene.

Lévai Ferenc alpolgármestertől megtudtuk, a praxisokat pályázatok útján töltötték be 2008. augusztus 1-jével. Az önkormányzat négy felnőtt és három gyerek körzetet alakított ki, ez utóbbi az idén februárban alakult át iskolafogászati körzetté.

– A biztonságos ellátás érdekében folyamatosan tervezzük a körzetek bővítését, de erre még nem került sor. A jelenlegi felnőtt körzetek havonta átlagosan 250–300 beteggel foglalkoznak, ez számottevően meghaladja az országos átlagot, ezért ezen a területen tervezzük a bővítést – mondta az alpolgármester.

A város fogászati ügyeletet is működtet, amely ellátáshoz Tatabánya és Oroszlány kistérsége is csatlakozott. Az ügyeletet havonta 120–130 beteg keresi fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!