Közélet

2008.10.22. 11:07

Kossuth Lajos már 1892-ben díszpolgára volt a községnek

A Kossuth Lajos Asztaltársaság jövő év, március tizenötödikére tervezi névadójuk egész alakos szobrának felállítását. A 2004-ben újjáalakult szervezet, négy évvel ezelőtti döntését váltja valóra.

Hajnal D.

Nagy Iréntől, az asztaltársaság elnökétől megtudtuk, hogy Nagy Benedek, móri szobrászművész, tízmillió forint értékű alkotását a Fő utca és a Gyár út kereszteződésében kialakítandó emlékhelyen kívánják felállítani. A kezdeményezést az önkormányzat mellett helyi vállalkozók és cégek, a társaság tagjai és a lakosság köréből is többen támogatják. Várhatóan október végére az öntés előtti gipszforma is elkészül, melyet a tagok személyesen tekinthetnek meg Móron.

Gablik István budapesti tanár, helytörténész legújabb kutatásainak az eredményéről levélben értesítette Csöbönyei Imre polgármestert. Eszerint 1892. szeptember 19-én, a község akkori vezetése, a hadvezér kilencvenedik születésnapja alkalmából díszpolgári címet adományozott Kossuth Lajosnak. A polgármester örömmel vette tudomásul, hogy már abban az időben élt a cím adományozásának lehetőségével, az azóta várossá vált település. A szobor további kivitelezéséhez az asztaltársaság bármilyen segítséget szívesen fogad. Hajnal

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!