segítség

2019.06.30. 07:00

Komárom-Esztergom megyei tűzoltókra is szükség volt Szabolcsban

A június 27-i vihar után az ország számos pontjáról és a Felvidékről is érkeztek segíteni tűzoltók Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe.

Kemma.hu

A június 27-i vihar után az ország számos pontjáról érkeztek segíteni tűzoltók Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe.

Forrás: BM Katasztrófavédelem

Fotó: Dudás Szilvia tű. fhdgy

Pénteken indultak el Baranya, Győr-Moson-Sopron, Zala, Komárom-Esztergom és Vas megye hivatásos tűzoltói a vihar sújtotta Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe, nyolc tűzoltó járművel és közel ötven lánglovaggal. Nem ők az elsők, akik segédkeznek ott: ahogy a katasztrófavédelem hírül adta, ennyi még sosem volt az egy négyzetméterre jutó tűzoltók száma Szabolcsban.

A június 27-i vihar után statisztikai rekordot döntöget a beavatkozó hivatásos és önkéntes tűzoltók létszáma Szabolcsban, amely folyamatosan emelkedik. Már külföldről is érkeztek önkéntesek a Kárpát-Haza Önkéntes Hálózat képviseletében. A Vajdaságból két csapat érkezett kilenc fővel, a Hargita megyei Székelyudvarhelyről heten, a Felvidékről Izsa és Szilas csapatai összesen öt fővel képviseltetik magukat.

Szombat reggeltől összesen háromszázhatvanan dolgoztak a károk felszámolásán. A kárhelyszíneken a tetőszerkezetek ideiglenes helyreállítását, a megdőlt, gyökerestől kiborult, épületekre borult fák eltávolítását végezték a beavatkozók.

Csütörtök délután érte el a heves zivatar Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét sok csapadékkal, viharos széllel és jégesővel. A vihar hatalmas károkat okozott nyolcvan településen, több mint ezer segélyhívás érkezett. A viharos erejű szél fákat csavart ki gyökerestől, amelyek úttestre, lakóházakra dőltek.

Több útszakasz vált járhatatlanná, többek között a 49-es számú főúton, a 491-es és a 381-es úton, az M3-as autópálya és Jármi között. Villanyvezetékek szakadtak le, emiatt több településen szünetel az áramszolgáltatás, amely több mint negyvenezer fogyasztót érint. A viharos erejű szél házak és közintézmények tetejét bontotta meg, több mint ezer ház tetőszerkezete sérült meg. Szombat délutánra A fő- és mellékútvonalak, valamint a vasútvonalak járhatóak voltak, elzárt település sem volt, de még Negyvennyolc településen folytak még kárelhárítási munkálatok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!