bíróság

2019.06.12. 11:30

Továbbra is börtönben marad az életveszélyesen fenyegető és zsaroló férfi

A férfi két személyt is többször megfenyegetett, hogy pénzt és egyéb tárgyakat adjon a büntetett előéletű illetőnek.

Kemma.hu

Forrás: Shutterstock.com

Meghosszabbította letartóztatását a bíróság annak a tatabányai büntetett előéletű férfinek, aki két személyt is életveszélyesen fenyegetett, hogy a sértettek pénzt és egyéb tárgyakat adjanak neki. A Tatabányai Járásbíróság a Tatabányai Járási Ügyészség indítványa alapján az elkövető letartóztatását egy hónap időtartamra, június 10-ig elrendelte. Az ügyészség indítványt tett a letartóztatás három hónappal történő hosszabbítására, mert megállapította, hogy a letartóztatás okaiban változás nem következett be. A bíróság az ügyészség indítványát megalapozottnak találta, ezért a letartóztatást szeptember 10-ig meghosszabbította.

A gyanúsított terhére rótt bűncselekmények büntetési tétele a halmazati szabályokra is figyelemmel 2-12 év szabadságvesztés. A gyanúsított büntetett előéletű, legutóbb a lopás bűntette miatt kiszabott szabadságvesztésből 2017. december 31. napján szabadult, többszörös visszaeső, csalás vétsége miatt van folyamatban ellene nyomozás.

Az ügyészség indítványa szerint fenn áll annak a veszélye, hogy a gyanúsított a bizonyításához szükséges nyomozati cselekmények eredményességének meghiúsítására, megnehezítésére, veszélyeztetésére törekedne a tanúk befolyásolásával, megfélemlítésével, tárgyi bizonyítási eszköz, okirat megsemmisítésével, meghamisításával, vagy elrejtésével, valamint fenn áll a bűnismétlés veszélye.

Dr. Horváth Sándor, a megyei főügyészség helyettes szóvivője a Kemma.hu-t arról tájékoztatta, hogy megalapozott a gyanú arra, hogy a gyanúsított férfi február-március-április folyamán egy oroszlányi sértettet élet és testi épség elleni súlyos fenyegetésekkel, valamint egy alkalommal erőszakkal, ököllel megütve arra kényszerített, hogy számára hetetente készpénzt adjon át 15 ezer és 50 ezer forint közötti értékben. Ezen túl a gyanúsított több alkalommal, hetetente súlyosan fenyegette a sértettet, ha az nem vesz neki telefonos feltöltőkártyát. A sértett a fenyegetések hatása alatt állva ebben az időszakban körülbelül 500 ezer forintot adott át a gyanúsítottnak, aki a követelése nyomatékául több alkalommal küldött a sértettnek őt és családját súlyosan fenyegető tartalmú üzeneteket.

A gyanúsított megalapozottan gyanúsítható azzal is, hogy március-április folyamán egy másik oroszlányi sértettet élet és testi épség elleni súlyos fenyegetésekkel, valamint egy alkalommal erőszakkal, ököllel megütve arra akart rákényszeríteni, hogy számára készpénzt és egyéb más használati tárgyakat adjon át. Ez az oroszlányi sértett a fenyegetés hatására megváltoztatta életmódját, elkerülte a város azon helyeit, ahol a gyanúsított gyakran megjelent, azonban a gyanúsítottnak nem fizetett.

(Főoldali kép: Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában