Kék hírek, bulvár

2012.07.05. 10:58

Kiemelten figyelnek a motorosok biztonságára

A motorosok, segédmotorosok biztonsága érdekében a héten, és augusztusban a Komárom-Esztergom megyei rendőrök fokozottan ellenőrzik a kétkerekűkkel közlekedőket.

Kemma.hu

Napjainkban a motorkerékpáros közlekedés reneszánszát éli Európában és Magyarországon egyaránt. Ezzel egy időben - az előzőek árnyoldalaként - kedvezőtlen tendencia tapasztalható a motorkerékpáros közlekedés biztonságának alakulásában.

Magyarországon a motorkerékpáros közlekedés biztonsága az elmúlt időszakban az általános trendhez képest kedvezőtlenebbül alakult. A járműpark jelentős változáson esett át, hiszen az elmúlt 11 évben a motorkerékpárok száma 58,3 százalékkal nőtt. A KSH 2011. december 31-i hivatalos adatai alapján hazánkban a regisztrált motorkerékpárok száma 147.382 volt. Az elmúlt három évben a motorkerékpárok száma mintegy 4 száazlékkal nőtt, ugyanakkor ez alapvetően a használt kétkerekűek terjedését jelenti, hiszen az első alkalommal forgalomba helyezett motorkerékpárok száma a 2009. évi 3803-ról 1883-ra esett vissza. A motorkerékpárok átlagos életkora 16,8 év, ami magasnak mondható.

Léber Gabriella, a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense elmondta, hogy 2011. első félévének és 2012. első félévének összehasonlítása már kedvezőbb képet mutat. 2012. első félévében a - bázisévekhez képest - mind a motorkerékpár, mind a segédmotoros kerékpár vezetők által okozott személyi sérüléses közúti közlekedési balesetek száma csökkent. A csökkenés elsősorban a motorkerékpáros járműkategóriában a halálos és súlyos kimenetelű balesetek körében következett be.

Bekövetkezett közlekedési balesetek

KIMENETEL

HALÁLOS

Súlyos

Könnyű

Összesen

JÁRMŰKATEGÓRIA

Mkp.

Smkp.

Mkp.

Smkp.

Mkp.

Smkp.

Mkp.

Smkp.

2001. I-VI. hó

1

0

8

7

0

6

9

13

2011. I-VI. hó

1

0

6

6

2

5

9

11

2012. I-VI. hó

0

0

4

7

1

4

5

11

Eltérés 2001-től %

-100

0

-50

0

---

-33

-44

-15

Eltérés 2011-től %

-100

0

-33

17

---

-20

-44

0

A sajtóreferens hozzátette, a legfőbb baleseti ok ezekben járműkategóriákban is minden évben a relatív gyorshajtás, (az út-, látási-, időjárási-, forgalmi viszonyoknak nem megfelelő sebesség), amelynek előfordulása a motorkerékpárosok körében jelentősen csökkent, ezzel szemben a segédmotoros kerékpár vezetők körében jelentősen emelkedett. Mindkét járműkategóriában megjelentek az elsőbbségi szabályok megsértése miatt bekövetkezett balesetek.

- Közismert, hogy a kétkerekű motoros járművel utazók baleseti kockázata átlag feletti. Ennek oka, hogy a motorkerékpárosokat a gépkocsikban jellemző passzív biztonsági megoldások nem védik, így közlekedési baleset esetén testük közvetlen fizikai behatásoknak van kitéve. Az elfogadott uniós álláspont szerint egy motorkerékpáros, illetve segédmotoros kerékpáros halálozási kockázata átlagosan 18-szor nagyobb, mint egy személygépkocsi vezetőnek. A halálozási kockázat mértéke azonban országonként eltérhet - mondta el Léber Gabriella.

A motorkerékpáros balesetek legfőbb okait az emberi tényezőben, a jogkövető járművezetői magatartás hiányosságaiban kell keresni. Az elmúlt évben a motorkerékpáros balesetek jellemző okai közül a sebesség nem megfelelő alkalmazása az országos átlag (58%) körül alakult megyénkben is (62%), azonban szabálytalan előzés miatt az országos átlagnál (8%) megyénkben jóval nagyobb (12%) arányban következett be baleset.

A motorkerékpárosok, segédmotoros kerékpárosok által okozott, illetve elszenvedett balesetek megelőzése érdekében a héten a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság fokozottan ellenőrzi a motorosokat.

- A kollégáink ellenőrizni fogják, van-e vezetői engedélye illetve az a megfelelő járművezetői kategóriára szól-e; használja-e a bukósisakot a motoros; betartja-e a megengedett sebességet; van-e a járműre hatósági engedélye, az érvényes-e, valamint megfelelő-e a jármű műszaki állapota; van-e hatósági jelzés a motoron; a vezető a személyszállításra vonatkozó szabályokat, illetve, nem vezeti-e ittas, illetve bódult állapotban a motorkerékpárt - részletezte a sajtóreferens.

Legközelebb augusztusban várható a kétkerekű járművek fokozott ellenőrzése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!