vadveszély

2018.01.11. 19:03

Egy év alatt száznál több vaddisznót fogtak be a Pilisi Parkerdőben

Csütörtök reggel öt vaddisznót fogtak be a Pilisben, ezzel egy év alatt százra emelkedett a területről sikeresen eltávolított állatok száma.

kemma.hu/MTI

Forrás: Shutterstock

A Pilisi Parkerdő Zrt. tájékoztatása szerint a befogott egyedeket a lakott területektől távolabbi erdőségekben engedik szabadon. A vadak egy részét nyomkövető nyakörvvel szerelik fel, ennek segítségével feltérképezhető az állatok élettere és mozgása.

A befogáshoz egy ketrecet helyeznek el a vaddisznók útvonalán, melybe kukoricát szórnak. A befogó ajtaját az állatok csukják be, amikor a ketrecbe szórt élelmet turkálva kioldják a felhúzott ajtó rögzítését.

Legtöbbször az önálló életet kezdő, fiatal állatokat fogják be, egyszerre jellemzően 2-10 egyedet. A befogott példányokat a fővárostól és a lakott területektől távol engedik szabadon, legtöbbször a Gödöllői-dombságban vagy a Budai-hegység félreeső, zárt erdőtömbjeiben.

Az erdőgazdaság tájékoztatása szerint az utóbbi időszakban többször előfordult a befogó ketrecek szétszedése, megrongálása. Az erdőben póráz nélkül szabadon engedett kutyák pedig gyorsan megtalálják a befogóban lévő vaddisznókat és ugatásukkal stresszt okoznak az egyébként is szokatlan helyzetben lévő állatoknak.

(Nyitókép: Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!