Hírek

2006.07.14. 17:01

Öten népirtás miatt állnaka hágai bíróság előtt

P. A.

Pénteken kezdődött annak a hét volt boszniai szerb katonatisztnek a pere, akik a vád szerint több ezer szrebrenicai muzulmán civil fiú és férfi legyilkolásában vettek részt. Az eljárás kezdete előtt mind a hét tiszt ártatlannak vallotta magát. A per első tárgyalási napját ugyan megtartotta a hágai nemzetközi bíróság, de a nyári ítélkezési szünet miatt a következőt csak augusztus közepére tűzték ki.

Az 1995-ös boszniai háború ideje alatt az ENSZ erők védelme alatt álló Szrebrenicát a kéksikakosok védték, de a holland katonák sem tudták megakadályozni, hogy a várost elfoglaló szerb katonák becslések szerint nyolcezer muzulmánt lemészároljanak. A tragédia után a holland kormány is elismerte felelősségét és lemondott. A népirtás két fő bűnösének tartott Ratko Mladics tábornokot, a boszniai szerb hadsereg parancsnokát és Radovan Karadzsicsot a Boszniai Szerb Köztársaság elnökét eddig még nem sikerült elfogni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!