Hírek

2006.03.02. 07:00

Visszavonom a végrendeletemet

Olvasónk egyedülálló, gyermeke nincs. Törvényes örököse az édesapja, de a hölgy végrendeletben vagyonát keresztgyermekeire hagyta. Most azt szeretné, hogy mégis az apa örököljön.

BAMA

A törvényes örökös, tehát akinek az örökség végrendelet nélkül jutna, a leszármazott. Ha az örökhagyónak nincs gyermeke, unokája, akkor javai házastársára szállnak. Ha az sincsen neki, belépnek az öröklési rendbe a felmenők, tehát a két szülő. Olvasónknak édesapja él, édesanyja meghalt. Tehát valóban az apa a törvényes örökös. Azzal, hogy a hölgy évekkel ezelőtt végrendeletet készített öccse három gyermeke javára, örökösei a megjelölt személyek lettek. A köteles rész az édesapának persze így is járna. Ez pedig mindama ingatlan és ingó javak fele, amelyet az apa végrendelet híján örökölne.

Mint olvasónk írja, az évek során megváltoztak a családon belüli viszonyok. Érzelmileg közelebb került édesapjához, aki idősödő férfiként ráadásul többféle betegséggel küszködik. A hölgy úgy érzi, ha ővele megtörténne végzetes baj, édesapja jobban rászorulna az örökségre, mint testvére gyermekei.

A végrendelet nem kőbe vésett írás – mondták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. Meg lehet változtatni. Ez esetben elég visszavonni, hiszen a törvényes örökös úgyis az, akit a hölgy annak akar. Az apa. Mivel a végrendeletet ügyvéd készítette, a hölgy keresse őt fel. Közölje, hogy visszavonja a végrendeletet. Erről szintén születik majd dokumentum, illetve nyilatkozat. A dologról az eddigi örökösöknek nem kell tudniuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!