Hírek

2005.09.14. 00:00

A bécsi tőzsdéről startol hamarosan a SkyEurope

A befektetői hajlamokkal és főleg némi szabad pénzforrással rendelkező magyaroknak is érdemes lehet a hónap végén átruccanni az alig két és fél órányi autóútra lévő osztrák fővárosba. Igen jó befektetésnek ígérkezik ugyanis a szlovák SkyEurope részvényeiből vásárolni. A fapados légitársaság ugyanis tőzsdére megy, s szeptember 27-étől már jegyzik a papírokat a bécsi tőzsdén. Persze a vásárlás egy hazai brókercég közbeiktatásával itthonról is megoldható.

Zsebesi Zs.

Osztrák lapértesülések szerint a SkyEurope 120 millió eurót vár az új kibocsátástól és a régi tulajdonosok papírjainak eladásából, de ezt hivatalos forrásból nem voltak hajlandók hétfőn megerősíteni. A részvények áráról is csak annyit tudni, hogy valószínűleg 5–10 euró között lesz darabja. Tízmillió új részvényről van szó, és mintegy 1,18 millió részvényt a jelenlegi tulajdonosok, az Endavour Holding és a Loryma Investmens kínálnak fel eladásra. Ausztriában nyilvános nyílt jegyzést terveznek, míg Lengyelországban és néhány más kelet-európai országban az intézményes befektetőket várják.

A SkyEurope a szeptemberben befejeződő 2004/2005-ös üzleti évben 105 millió eurós forgalomra és 26,6 milliós veszteségre számít. A cég vezetése szerint nyereséget először talán 2007-ben könyvelhetnek majd el. Ennek az a feltétele – jelentette ki Christoph Mandl elnök –, hogy a vállalat elérje a kritikus nagyságot.

Ezek is érdekelhetik