Hírek

2005.04.14. 00:00

Budapest Európa tetején

Budapest Európa legfelkapottabb városa Nagy-Britanniában. Özönlenek is a brit turisták a magyar fővárosba.

Vajta Zoltán

[caption id="" align="alignleft" width="320"] A magyar főváros látványa szinte az összes turistát lenyűgözi. Így nem véletlen, hogy ennek köszönhetően sok pénzt hagynak nálunk.
[/caption]Külföldi lapok oldalakon keresztül dicsérik a magyar fővárost, miután az illetékesek ideutaztatták a külhoni újságírókat. Ötoldalas összeállítást közölt Budapestről Nagy-Britannia legnépszerűbb utazási magazinja. Az elmúlt hetekben pedig több más lap foglalkozott nagy terjedelemben a magyar fővárossal. Az idei év első hónapjaiban kétszer annyian érkeztek hozzánk a szigetországból, mint tavaly. Ráadásul újabb fapados légitársaság, az EUjet is járatot indít Budapestre.

Közben a BBC forgatócsoportja egyórás műsort készít a magyar fővárosról. Nincs kétség: Budapest a britek kedvencévé vált. Mindenki jól jár. Hiszen a turisták pénzt költenek a szállodákban, éttermekben, és bevételt hoznak az államnak is.Ha a turisták jól érezték magukat, jó hírét vihetik hazánknak. Ám a nagy érdeklődés mögött jórészt a Magyar Turizmus Rt. tevékenysége áll. Nem reklámcikkeket rendelnek meg a brit lapoktól, hanem kedvezményesen ideutaztatják az újságírókat. Évente száz riporter számára szerveznek utat.

Szűcs Balázs részlegvezető nem tagadja, hogy ehhez felhasználják kapcsolataikat a szállodákkal, légitársaságokkal. Továbbá igyekeznek mindent úgy intézni, hogy az újságírók jól érezzék magukat. Mintegy harmincmillió forintból kétmil- liárd forint reklámértékű sajtómegjelentést tudtak így összehozni.

Alig több mint két óra az út Londonból Budapestre. A fapados légitársaságok megjelenésével pedig olcsóbbá vált az utazás. Budapest mindennel rendelkezik ahhoz, hogy a britek szívesen töltsenek el itt hosszú hétvégéket. A város gyalogszerrel is könnyen bejárható.

Az angolok poros várost várnak, amikor idejönnek

Schiffer János főpolgármester-helyettes szerint most értek be a város népszerűsítéséért végzett munkák. Szélesebb a kulturális kínálat, és az éttermekben sem csapják már be annyiszor a külföldieket. Az is kedvező, hogy elmúltak a félelmek a terrorveszélytől.

Szűcs Balázs a Magyar Turizmus Rt. vezetője szerint az angolok közül sokaknak téves elképzeléseik vannak Budapestről. Az ide látogatókat gyakran kellemes csalódások érik. Meglepve tapasztalják, hogy ez nem egy poros kelet-európai város, van infrastruktúra és kulturális élet.

Vajta Zoltán Az angolok poros várost várnak, amikor idejönnek Schiffer János főpolgármester-helyettes szerint most értek be a város népszerűsítéséért végzett munkák. Szélesebb a kulturális kínálat, és az éttermekben sem csapják már be annyiszor a külföldieket. Az is kedvező, hogy elmúltak a félelmek a terrorveszélytől.

Szűcs Balázs a Magyar Turizmus Rt. vezetője szerint az angolok közül sokaknak téves elképzeléseik vannak Budapestről. Az ide látogatókat gyakran kellemes csalódások érik. Meglepve tapasztalják, hogy ez nem egy poros kelet-európai város, van infrastruktúra és kulturális élet. A magyar főváros látványa szinte az összes turistát lenyűgözi. Így nem véletlen, hogy ennek köszönhetően sok pénzt hagynak nálunk. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!