Érdekesség

2022.04.03. 11:06

Lehet-e kampánycsendet sérteni a hóval? Itt a válasz!

Kemma.hu

Mivel legjobb tudomásunk szerint a hazai országgyűlési választások történetében havazásra még nem volt példa, utánajártunk, hogy az olyan alapvető dolgok, mint hogy óvatosan vezessünk a szavazókörökhöz, vigyázzunk a csúszós járdaszakaszokon és hasonlók mellett, van-e a hónak és a szavazásnak valamilyen közös metszéspontja. 

A kérdés azért nem elrugaszkodott teljesen a valóságtól, mert 2018-ban a járdákra felfújt üzenetek vártak az oroszlányi szavazókat a 9-es körnél. Akkor a kampánycsendsértést meg is állapították, mondván már a szavazás napján fújta fel valaki a DK pártlogóját és a párt sorszámát a szavazókör 150 méteres körzetén belül.

Megkérdeztük dr. Veres Péter megyei jegyzőt, a Komárom-Esztergom Megyei Területi Választási Iroda vezetőjét, hogy kampánycsendsértésnek számít-e, ha valaki a hóba rajzol, ír a választók befolyásolására alkalmas üzenetet. Azt már ugye tudjuk, hogy klassziks értelemben vett kampánycsend nincs, de bizonyos szabályok, korlátozások a választás napján is érvényben vannak. Így például az, hogy a szavazóhelyiségben, illetve az épület bejáratától számított 150 méteren belül közterületen kampánytevékenységet nem lehet folytatni (ez a kampánycsendsértés), de azok a plakátok, hirdetmények, amelyek még a választás napja előtt kerültek ki, nem szabálytalanok. 

Ezen analógia alapján a hóba írt üzenet akkor jogsértő, ha a szavazás napján írta azt oda valaki. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!