Voks 2022

2022.04.04. 02:50

Kifizetődött a munka, vallják a megválasztott képviselők

Mindhárom megyei választókerületben a Fidesz–KDNP jelöltjei győztek az ország­gyűlési választáson. Így Czunyiné dr. Bertalan Judit és Bencsik János folytathatja képviselőként, míg az esztergomi Erős Gábor első parlamenti ciklusát kezdheti.

Kemma.hu

Bencsik János, Czunyiné dr. Bertalan Judit és Erős Gábor is megnyerte a saját körzetét

A legnagyobb arányú győzelmet az előzetes várakozásoknak megfelelően Czunyiné dr. Bertalan Judit (Fidesz–KDNP) aratta a megyében azzal, hogy a 99 százalékos feldolgozottságnál már a voksok 55 százalékát gyűjtötte be. Legfőbb riválisa, dr. Nemes Andrea, az Egységben Magyarországért ellenzéki jelöltje 32 százalékon állt ekkor. Érdekesség, hogy a komáromi 17. körzetetben, amely hogy Nemes Andrea egyik legerősebb körzete, 210 érvényes szavazatot tudott szerezni Czunyiné 342 szavazatával szemben. Rég nem tapasztalt, magas részvételi arány volt itt. A harmadik legtöbb voksot Ábrahám Barnabás (Mi Hazánk) kapta, amely 6,7 százalékot jelentett. 

A térséget az Országgyűlésben 2010 óta képviselő Czunyiné dr. Bertalan Judit sorrendben negyedik mandátuma megszerzéséről lapunknak elmondta, hogy meggyőző részvételi aránnyal nyilvánítottak véleményt a választópolgárok a körzetében 69 százalékos részvétellel. 

Úgy vélem, nagyon biztos és határozott választ adtak az emberek arra, hogy az országnak előre kell mennie és nem hátra. Ugyanazzal a lendülettel, hittel, kitartással fogom szolgálni a térséget, mint eddig

– mondta a Kemma.hu-nak. 

A Tatai-medencében szoros küzdelemre volt kilátás Bencsik János (Fidesz–KDNP) és az ellenzéki kihívó, a Demokratikus Koalíció politikusa, dr. Konczer Erik között. Végül ez nem igazolódott be, mert a hatodik parlamenti ciklusát kezdő, egykori tatabányai polgármester nagyon sima győzelmet aratott. Mintegy 96 százalékos feldolgozottságnál 48, 65 százalékon állt, míg kihívója 40,68 százalékot kapott. A harmadik itt a szavazatok 5,3 százalékát begyűjtő Boda Bánk (Mi Hazánk) lett. Ő annak örülhetett, hogy pártja bejutott a parlamentbe.

Bencsik János elmondta, hogy köszöni a magas részvételt biztosító szavazók megjelenését, akik ezzel csak megerősítették ezt a mandátumot, amelyet a támogatóinak, valamint sok-sok száz aktivistájának is megköszönt. 

Az eredmény, úgy gondolom, magáért beszél. A munkát elvégeztük a négyéves parlamenti ciklus idején, és az elmúlt hónapokban is 

– tette hozzá. 

Dr. Konczer Erik is megköszönte a bizalmat az összes választónak, akik szavaztak rá. Elmondta: a magasabb részvételi eredmény jobb lett volna, mert az még nagyobb legitimációt jelent. 
– Óriási ellenszélben küzdöttünk, még a médiában is kevés megjelenéshez jutottunk. 

Az első feladatom az lesz, hogy megköszönöm a csapatomnak azt a munkát, amit belefektettünk a kampányba 

– mondta értékelésében. 

Szintén billegő körzetnek számított a Dorogot és Esztergomot is magába foglaló 2. számú választókerület, ám itt is fölényes fideszes győzelem született. Erős Gábor ugyanis a szavazatok közel 90 százalékos feldolgozottságánál már a szavaztok 51 százalékát kapta a jobbikos összellenzéki jelölt Nunkovics Tiborral szemben, aki 38 százalékon állt. A harmadik itt is a Mi Hazánk jelöltje, Lantos János lett. 

Erős Gábor a választás éjszakáján arról beszélt, hogy elsőként köszöni a családjának, hogy mindvégig mellette álltak. Megköszönte minden segítőjének, köztük az aktivistáknak, a polgármestereknek a munkáját és kijelentette: nem csupán a rá szavazókat, hanem az egész választókerület lakosságát szeretné képviselni. Végezetül elárulta, hogy Nunkovics Tibor felhívta őt, az ellenzéki politikus is gratulált neki. Erős Gábor megköszönte a korrekt hozzáállását, nemes ellenfélként tekintett rá és megtiszteltetésnek vette, hogy a kampány alatt nem támadták egymást.

Nunkovics Tibor, a baloldali összefogás jobbikos jelöltje elmondta, hogy ledöbbentette az eredmény, de természetesen tiszteletben tartja az emberek döntését. Még az este folyamán gratulált Erős Gábornak és azt kérte ellenfelétől, hogy tisztességesen és becsületesen képviselje a térség lakosait és dolgozzon meg azért a bizalomért, amit kapott tőlük. 

 

Az előzetes, 98 százalékos feldolgozottságnál közölt eredmények szerint a Fidesz–KDNP: egyéni választókerületben 88, országos listán 47, összesen pedig 135 mandátumot szerzett, ami újabb kétharmados győzelmet jelenthet. Az Egységben Magyarországért ernyője alatt a DK–Jobbik–LMP–MSZP–Momentum–Párbeszéd egyéniben 18-at, listán 38-at, összesen 56 mandátumot hozott. A Mi Hazánk egy választókerületben sem nyert, de listáról hét helyet begyűjtve bejutott a parlamentbe. Egy mandátumot a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata is megszerzett. 

A Nemzeti Választási Iroda elnöke, Nagy Attila vasárnap késő éjszaka elmondta, hogy az előzetes eredmények után az országgyűlési választás egyéni eredményét jövő szombaton állapítják meg a választókerületi bizottságok, míg az országos listás voksolásét legkésőbb április 22-éig a Nemzeti Választási Bizottság. A népszavazás adatainak publikálása is megkezdődött a valasztas.hu-n még vasárnap. 

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter úgy fogalmazott, miután elismerte a Fidesz győzelmét, hogy soha nem gondolták volna, hogy ez lesz az eredmény, és le vannak taglózva. 

Ahogy nőtt a feldolgozottság a parlamenti választáson, úgy a népszavazás eredményei is kezdtek megérkezni. A gyermekvédelmi népszavazás országos szinten 67,60; míg a Komárom-Esztergom megyében 67,66 százalékos részvételi aránnyal zárult. Éjfél előtt néhány perccel, 66 százalékos feldolgozottságnál az látszott, hogy nem a korábban propagált érvénytelen szavazatok voltak döntő többségben, hanem azok, akik eleve sem igennel, sem nemmel, sem érvénytelenül nem vettek részt az országos népszavazáson. Ahogy arról korábban beszámoltunk, ahhoz hogy egy népszavazási kérdés érvényes legyen, a választók 50 százalékának plusz egy főnek kell érvényesen szavaznia, ahhoz pedig hogy eredményes, az egyik kérdésre ugyanilyen arányú azonos válasz szükséges. Az érvényességi küszöb egyébként 4 millió 107 ezer 652 volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!