interjú

2018.01.17. 18:59

A feljutásra hajtanak a dorogi kézislányok

A remek őszi idényről, a tavaszi célokról, valamint a magasabb osztályban való szereplésről kérdeztük Bona Gergőt, az NB II. Északi csoportjában szereplő Dorogi ESE női kézilabdacsapat edzőjét.

Walczer Patrik

Bona Gergő (labdával), a dorogiak edzője nem csak a pályán kívül, hanem a pályán is jó barátságban van a labdával

Fotó: Kornreich Gábor

– Az őszi szezonban tizenegy mérkőzésen tíz győzelmet arattak, csak a Vasas U21 elleni vereség miatt állnak a második helyen. Sikerülhet a magasabb osztályba való feljutás?

– Úgy gondolom, hogy a második hely feljutást érhet, hiszen a Vasas női felnőtt csapata nagy valószínűséggel kiesik az első osztályból, így az NB II.-es csapatuk a bajnokság megnyerése után nem válthatna osztályt. A kitűzött célunk tehát a feljutás, a felnőtt csapatunkkal megpróbáljuk az első helyet megszerezni, de ez attól is függ, hogy legerősebb ellenfelünk milyen játékosokat játszat vissza a farmcsapatba. A feljutás reményében igazoltunk új kézilabdázókat a nyáron.

– Tehát mindent egy lapra feltéve megcélozták a másodosztályt.

– A szezon előtt megerősítettük csapatunkat, egy-két posztra új dorogi nevelésű játékosok érkeztek. A vádakkal ellentétben azonban szeretném hangsúlyozni, hogy az idei sikeres szereplésünk nem annak köszönhető, hogy összevásároljuk a játékosokat, hiszen a felnőtt csapatunk jelentős része dorogi és ebben a városban ismerkedett meg a kézilabdával. Emellett az ellenfeleink gyakran megjegyzik, hogy nagyon fiatal a csapat, tehát úgy gondoljuk, hogy a további töretlen fejlődésük érdekében érdemes lenne megpróbálni egy osztállyal feljebb, de ha nem sikerülne, akkor sem történne tragédia.

– Milyen további változások várhatóak a játékoskeretben?

– Symsik Cintia Szombathelyre igazolt, ő vezette a csapat házi góllövőlistáját, meghatározó játékosunk volt. Úgy gondolom, hogy az előállt helyzet egyfajta kihívás elő állítja a csapatot. Az egyik legfontosabb feladatunk az ellenfelek legyőzése mellett a kialakult helyzet megoldása lesz. Elképzelhető, hogy balszélső és kapus pozícióban további játékosok érkeznek a klubhoz, de csak abban az esetben, ha minőségi erősítést jelentenek. Ezen kívül a serdülő csapat játékosai lassan helyet követelnek maguknak a felnőttek között.

Bona Gergő (labdával), a dorogiak edzője nem csak a pályán kívül, hanem a pályán is jó barátságban van a labdával. Fotó: Kornreich Gábor

– Miben rejlik a csapat sikeressége?

– A szezononként egymásra épülő munkának, a megszerzett rutinnak, a kellő hozzáállásnak és a fizikumunknak köszönhetjük a jó eredményeinket. A serdülő csapatunk az ország élvonalában játszik, ami egy felnőtt harmadosztályú gárdánál rendkívüli eredménynek számít. Először az országos serdülőbajnokságban indultunk el, ahol rögtön a 15. helyen végeztünk. Következő kiírásban a másodosztályban játszottunk, ahol a döntőbe kerültünk. Ezzel a teljesítménnyel harcoltuk ki az első osztályban való indulás jogát. Ép ésszel nehéz felfogni, hogy országos szinten jelenleg 24 csapat található a serdülő bajnokság első osztályában, és mi országosan a 12. helyen állunk, ez óriási bravúr! Vannak olyan játékosok is, akik a serdülő és az ifjúsági csapat után már a felnőtt keretben is szerepelnek. A rutin nagyon fontos egy csapat életében, hiszen egy-egy mérkőzésen belül a váratlan helyzetekben sokat segít. Minden egyes vereség után azt mondtam, hogy megfizettük a tanulópénzt, inkább idén csússzon be egy-két váratlan vereség, mint jövőre. A sikeres őszhöz nagyban hozzájárult kiemelkedő fizikai állapotunk is.

– Sikerülhet a tavaszi idényt veretlenül végigjátszani?

– Óriási bravúr lenne, de bízunk az elvégzett munkában és magunkban. Úgy gondoljuk, hogy az őszi mérkőzések után ellenfeleink tudják mire vagyunk képesek és nem fognak félvállról venni minket. Ha rossz napunk van, akkor nem csak a Vasas, hanem az összes többi ellenfelünk könnyen megtréfálhat minket, de fontos a célokat megfogalmazni, és nem szeretnénk több pontot veszíteni, mint ősszel. Az ember tervez, aztán majd a pályán eldőlnek a dolgok!

Névjegy – Bona Gergő

1978. július 2-án született Esztergomban. Egyetemi tanulmányai után rövid ideig a dorogi Petőfi Sándor Általános Iskolában, majd 2006-tól az esztergomi Árpád-házi Szent Erzsébet Gimnáziumban történelmet és németet tanított. 2000-től kezdve edzősködik is. 2011-től a Dorogi ESE női kézilabda szakosztályának vezetője. Jelenleg a serdülő, ifjúsági és felnőtt csapat vezetőedzője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában