Időutazás

2024.02.09. 06:55

40 éves az oroszlányi karate: gálával ünnepeltek a karatékák

Negyven évet átölelő bemutatókkal, gyakorlatokkal és meglepetésekkel örvendeztették meg az oroszlányi karate művelői a Kölcsey színháztermének vendégeit. A gálán, ami egy időutazással is felért, egykori és jelenlegi tanítványok adtak ízelítőt tudásukból.

Wágner Zsanett

Volt mire visszaemlékezniük az oroszlányiaknak

Forrás: oroszlany.hu

Fotó: oroszlany.hu

Péter Gábor főszervező köszöntötte a 40 évet megkoronázó, színvonalas rendezvény meghívottjait és érdeklődőit. Az a Péter Gábor, akinek kezei között csaknem ezer tanítvány fordult már meg és akinek a neve egybeforrt az oroszlányi küzdősporttal.

A színházterem első sorában foglalt helyet Lazók Zoltán polgármester, dr. File Beáta jegyző, dr. Tahon Róbert, a Magyar Karate Szakszövetség főtitkára, valamint Bíró György, volt válogatott edző.

– A jeles küzdősport 1984-ben, pontosan 40 éve honosodott meg Oroszlányban – mondta el Lazók Zoltán polgármester, aki az idén 70 éves város nevében köszöntötte az egykori és ma is aktív karatékákat. A városvezető úgy fogalmazott, hogy a nyolcvanas évek végétől a magyar karate szakág hamar megtanulta Péter Gábor mester nevét, ugyanis tanítványai sorra nyertek a versenyeken. Ennek köszönhetően évekig segédedzője volt a magyar karate válogatottnak, később mentora a Hanami Sportegyesületnek.

Miként az oroszlany.hu is beszámolt róla, a 4. danos mester több évtizedes munkásságának köszönhetően a mai napig meghatározó alakja a karaténak. Gábor mellett a város hírnevét öregítette például még a csaknem 200 érmet szerző, világkupagyőztes Hegedűs Csilla, valamint a szintén válogatott, sokszoros magyar bajnok, hatszoros Európa-bajnoki 3. helyezett Tóth Beatrix. Nekernusz Arnold világkupa első helyezett és Rózsahegyi László, aki az első érmet hozta hazánknak világbajnokságról.

A rendhagyó eseményt videofelvétellel, különféle bemutatókkal, gyakorlatokkal és számos meglepetéssel színesítették a sportolók. Kicsik és nagyok bemutatták mindazt, amit elsajátítottak, hogy a japán eredetű küzdősport, az „üres kéz” nem csupán egy mozgásforma, hanem szellemi fejlődésen is keresztülmennek művelői. A színpadon megmutatkozott az akaraterő, a kitartás, az előítélet-mentesség, az önuralom és a tisztelet elve.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában