Sportlövészet

2024.01.05. 17:25

Pekler Zalánt nem zavarja, hogy érmet várnak tőle az olimpián

Pekler Zalán már a nyári Európa Játékokon bebiztosította helyét az idei párizsi olimpiára. Az Erődök Városa Sportlövő Egyesület (EVSE) sportlövője edzésmunkáról, sikeres versenyekről is beszélt, valamint három kívánságát is megosztotta velünk.

Körtvélyfáy Dina

Pekler Zalán a novemberi Sportlövő Bajnokok Ligáján

Forrás: Nemzeti Sport

Fotó: Árvai Károly

– Sokan azt mondták, pályafutása eddigi legsikeresebb évén lépett túl. Gondolom, ezzel nem vitatkozna. Olimpiai kvótát szerzett, négy aranyérmet szerzett az az Európa Játékokon, négyet világkupákon, illetve megnyerte a világkupa döntőt is. Melyikre a legbüszkébb? Melyiket volt a legnehezebb megszerezni?

– Fantasztikus évet zártam 2023-ban. Az összes célom beváltottam, amit arra az évre kitűztem. Már az év eleje is jól indult, rengeteg versenyen vettem részt. Amire a legbüszkébb vagyok, az az olimpiai kvóta megszerzése. Szerettem volna mielőbb bebiztosítani a helyem az olimpián, hogy ne 2024-ben kelljen küzdenem a kvótaszerzéssel. A Wroclawban rendezett Európa Játékokra a mai napig jó visszagondolni, hiszen hat versenyszámból négyet megnyertem.

– Minek köszönhető, hogy éppen ebben az évben jött össze ennyi aranyérem?

– Úgy gondolom a sok edzésmunkának. Az előző években is volt pár verseny, ahol megmutatkozott, hogy előbb-utóbb lesz olyan év, amikor csúcsformában tudok lőni az összes versenyen.

– Hol kaptak helyet ezek az érmek?

– Nem olyan rég lett egy lakásom Budapesten. Már megvan, hol lesznek a falon az érmek, Egyelőre még a szekrényben, a fiókokban vannak, de szeretném képkeretben felsorakoztatni őket, hogy ha rájuk nézek, vissza tudjak emlékezni ezekre a fantasztikus versenyekre.

– Tehát már Budapesten van az otthona?

– Két éve költöztem Budapestre, ott is edzek, ott élek, hiszen a Magyar Sportlövők Szövetségénél főmunkatársi pozíciót töltök be. A szövetségnél a versenyigazgatónak és a nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatónak segítek be. Ha bármivel megbíznak, állok elébe, és segítek nekik. Ez jó kiegészítés az élsport mellett, mert mással is tudok foglalkozni, nem csak az edzésekkel.

– Azért gyakori vendég Komáromban is?

– Nagy szeretettel jövök vissza mindig Komáromba, hiszen a családom itt él, és a lövészpályafutásom is innen indult.

Pekler Zalán: Nagy szeretettel jövök vissza mindig Komáromba, hiszen a családom itt él, és a lövészpályafutásom is innen indult
Pekler Zalán: Nagy szeretettel jövök vissza mindig Komáromba, hiszen a családom itt él, és a lövészpályafutásom is innen indult
Fotó: Körtvélyfáy Dina / Forrás:  24 Óra

– Edzőivel kidolgozták már az olimpiai felkészülés menetrendjét? Kik azok, akik részt vesznek ebben a munkában?

– Már kijelöltük azokat a versenyeket, amelyeken szeretnék elindulni. Szeretnék Párizsban edzőtáborozni két hetet, hogy megismerhessem az olimpiai lőteret. Mára már rengetegen segítik a felkészülésem. Az edzőm, Miskolczi Julianna mindig elkísér, de sportpszichológussal is dolgozom együtt, Szilárdi Katalinnak sokat köszönhetek. Az EVSE vezetőjére, Horváth Zsoltra is számíthatok a mindennapokban. A versenytársakkal rengeteget edzünk, a családom, a barátaim és a párom is támogat. Nélkülük semelyik eredményemet nem tudtam volna elérni.

– A 2021-es tokiói olimpián milyen tapasztalatokat gyűjtött? Mi az, amit most kamatoztatni tud azokból?

– Az a verseny nem feltétlenül sikerült a legjobban, viszont rengeteg tapasztalattal gazdagodtam. Biztos vagyok benne, hogy a második olimpiámon már sokkal könnyebben tudok lőállásba állni. Akkor még kicsit nagy volt a mentális teher, amit az ötkarika tud okozni a sportolóknak.

– Rengetegen kikiáltották már olimpiai bajnoknak, érmesnek. Nem zavarja?

– Nem. Örülök neki, ha mások ezt így gondolják. De a lövészet olyan sportág, amiben bármi benne van. Ha holnap rendeznék, előfordulhatna, hogy simán megnyerem, de ugyanúgy az is, hogy a tizenötödik helyen végzek. Ezt nem lehet előre tudni. Nagyon remélem, hogy amikor versenyezni fogok, az egy jó nap lesz. Ha jó lábbal kelek fel, akkor bármi benne van.

Az ünnepi időszakban sem álltak meg teljesen az edzések

Pekler Zalán arról is beszélt, az edzések az ünnepi időszakban sem álltak meg teljesen az edzések, de volt egy kis ideje pihenésre is. Sok időt töltött a családjával, illetve párja rokonainál is karácsonyoztak. Hozzátette, szereti az év végét, mert ilyenkor nem kell 110 százalékon égni, kicsit mással is tud foglalkozni.

A sportlövő azt is elárulta lapunknak, ha lehetne három kívánsága 2024-re, akkor melyek lennének azok.

– Azt kívánnám, hogy legyen erőm a felkészüléshez, hiszen ez a fél év nagyon hosszú és fárasztó lesz. Kell hozzá erő, hogy végig tudjam csinálni. Szeretnék magamnak nyugalmat is, és sok önbizalmat, hogy úgy állhassak oda az olimpián, hogy el tudom hinni azt: megnyerhetem a versenyt.

Hangsúlyozta, januárban már ezer százalékkal beleveti magát a felkészülésbe, hiszen rengeteg kitűzött célt kell megvalósítania.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában