Christian Dissinger

2024.01.16. 06:55

„Álmodni sem mertem volna...” - A BL-győztes kézilabdázó máris megszerette Tatabányát

Christian Dissinger frissen igazolt a MOL Tatabánya KC csapatába. A német átlövő a Kemma.hu-nak elmondta, hogyan érzi magát és a tapasztalatairól is mesélt a PLER-ből történő átigazolásáról és az ezekben a napokban zajló Európa-bajnokságról is.

Zetovics Márió

A BL-győztes Christian Dissinger izgatottan várja, hogy megtalálja a helyét a MOL Tatabánya KC-nál

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

Christian Dissin­ger az első edzésén már elmondta, hogy nagyon jól érzi magát Tatabányán. 
– Hogy őszinte legyek, nagyon tetszik a csapat, mindenki befogadó itt. Az első edzés nem volt a legmegerőltetőbb, ez inkább ismerkedés volt, mielőtt megkezdjük a szezon második részét – árulta el a PLER-től érkezett német beállós, aki túlvan a sérülésein, és nemcsak az edzésekre, de a játékra is készen áll. 

Magyarországon egyelőre még nem volt ideje szétnézni. Három hónapja van a hazánkban, de azt kiemelte: nagyon tetszik neki az ország. Az egyetlen problémája, hogy a feleségével nem beszélik a nyelvet.
– Nagyon új számunkra ez a közeg és nem is értünk igazán semmit egyelőre, de minden más nagyon jó. Nagyon kedvesek az emberek, úgy érzem mindenki szívesen lát minket. Biztonságban érezzük magunkat itt és szerintem ez a legfontosabb – vélekedett a játékos az országról. 

A bajnokságról és a MOL Tatabányáról is jó a véleménye

A magyar bajnokságot nagyon érdekesnek tartja, ugyanis úgy gondolja, hogy ez egy rendkívül kiélezett liga. Úgy véli, hogy ez talán az egyik legjobb, ha nem a legjobb Európában. 
– Nagyon sokat fejlődnek a csapatok évről évre – tette hozzá a játékos.

Dissinger előző csapata a PLER Budapest volt, ahol ugyan egy pár hónapot töltött csak el, de úgy érezte, nagy hatással volt a csapatra és egy kulcsfigura is lett. A tervei ugyan megváltoztak, de örül, hogy ismételten ilyen magas szinten játszhat, ilyen erős csapatban mint a tatabányai együttes. 
– A sport kiszámíthatatlan, így igazán semmit nem lehet megtervezni. Úgy jönnek az ilyen dolgok, akár a szél. 

A fejemben körülbelül ez volt a terv, de arról nem is álmodtam, hogy a tél folyamán csatlakozom. 

Volt egy ilyen opció a szerződésemben, de álmodni sem mertem volna róla, hogy ilyen gyorsan történik minden. Az eredeti terv az volt, hogy maradok a PLER-nél nyár végéig. Ám úgy döntöttem, hogy mégis szerencsét próbálok és kipróbálom, milyen vagyok újra egy ilyen magas szinten. Itt nagyon jó a csapat felépítése, de a döntés ennek ellenére nem volt könnyű, mert tudom, hogy mit jelentett az előző csapatomnak. 

Dissinger komoly karrierúttal a háta mögött érkezett a tatabányai kézilabdázókhoz
Christian Dissinger pályafutását a német TSG Friesenheimnél kezdte, és 2011 júniusáig ott játszott. A TSG Friesenheim kiesése után a svájci Kadetten Schaffhausenre váltott. 2013 márciusában debütált a német férfi kézilabda-válogatottban. 2013 nyarán a spanyol Atlético Madridhoz igazolt. Második keresztszalag-szakadásából (2013 májusában) való hosszú felépülés után visszatért a pályára, az új klubja a német TuS Nettelstedt-Lübbecke lett. Aztán jött a német sztár­együttes, hiszen 2015 nyarán aláírta a szerződését a THW Kielhez. 2016 januárjában meghosszabbította kontraktusát 2020 júniusáig. Ám 2018 októberében Dissinger szerződését közös megegyezéssel felbontották. Nem sokkal később szerződést írt alá az RK Vardarral. Ezután a német átlövő a 2021-es évtől a Dinamo București csapatát erősítette. 
2023 elején az Al Duhail katari együttesnél játszott, majd innen tért vissza Európába, azon belül is Magyarországra vezetett az útja. Az év végéig a PLER-Budapest csapatát erősíthette remek játékával, ahonnan aztán a MOL-Tatabánya KC együttese igazolta le. 
Legnagyobb sikerei: junior világbajnok (2011), svájci bajnok (2012), olimpiai bronzérmes (2016), Európa-bajnok (2016), Német Kupa-győztes (2017), Bajnokok Ligája-győztes (2018-19), SEHA Liga-győztes (2018-19), macedón bajnok (2019, 2021), román bajnok (2022), Román Kupa-győztes (2022), katari bajnok (2023), 

Dissinger elárulta, hogy a Tatabányában rendkívül nagy ponteciált lát, és hogy az új csapatával az Európa-ligában szeretnének játszani. A csapat igyekszik a lehető legjobb lenni. A helyét még ugyan nem tudja, de hisz abban, hogy idővel kialakul és a csapattal közös munkában kiderül, hogy miben is lesz igazán jó. De készen áll minden változásra. 

– Szeretnék minél többet és minél jobban játszani és több felelősséget is szeretnék vállalni a csapatban. 

A végeredményben úgysem az egyéni teljesítmény a fontos, hanem a csapat sikere. 

Ezért gondolom azt, hogy nem én fogom eldönteni, hogy mi lesz a helyem a csapatban, hanem velük együtt formálódik majd ez ki. Sikeresek akarunk lenni és ez a legfontosabb – vélekedett, hozzátéve, hogy szerinte az a legfontosabb, hogy biztosítsák a helyüket a ligában.

Az Európa-bajnokságot is nyomon követi

– Szerintem reális cél, hogy olyan messzire jussunk, amennyire csak tudunk. Mindenesetre rengeteg minden történhet 60 percen belül egy meccsen. Nagy célunk az is, hogy hónapról hónapra egyre jobbak lehessünk – mondta Christian, aki szerint nagyon izgalmas az Európa-bajnokság, különösen örül, hogy Németország szervezi, szerinte csodaszép hely és megvan az infrastruktúra ahhoz, hogy egy ilyen rendezvényt megrendezhessenek. 

Elmondta azt is: minden mérkőzésen nagyon jó a védekezése a német csapatnak és a támadók is erősek, de úgy érzi, hogy ott valami kicsit még hiányzik. 
– Szerintem Németország bárki ellen tud győzni. Nagyon erős ellenfél tud lenni ez a csapat. Sosem választanám riválisként őket. A védelem és a csapategység a legerősebb erényük. Tizenhat-tizennyolc professzionális játékos van. Nagyon veszélyes ellenfél, mert rendkívül jók. Így a középdöntőben a magyaroknak is nehéz dolguk lesz ellenük. 


 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában