Kézilabda

2022.10.28. 14:00

„Tatabányán szeretik és értik a játékot” - a szövetségi kapitány örül az új csarnoknak

A közelgő Európa-bajnokságra Tatabányán készülő, a hétvégén egy nemzetközi tornán is részt vevő magyar női kézilabda-válogatott szerdán sajtónyilvános edzést tartott a Multifunkciós Csarnokban.

Kun Attila

Forrás: 24 Óra

Fotó: Dallos István

November 4-én veszi kezdetét a női kézilabda Európa-bajnokság, amelynek házigazdái Észak-Macedónia, Mon­tenegró és Szlovénia lesznek. A tornára a magyar válogatott is kvalifikálta magát, a szerda délutáni edzés előtt a szövetségi kapitánnyal, a korábban többek között a korosztályos válogatottakat is nagy sikerrel irányító (2018-ban világbajnoki, egy évvel később Európa-bajnoki cím a juniorokkal) Golovin Vlagyimirral beszélgettünk. 

– Bő egy éve lett a női válogatott szövetségi kapitánya. Mik a tapasztalatai? 
– A jelenlegi keretből sok játékossal dolgoztam együtt a juniorválogatottnál, így jól ismerjük egymást. Jó a kapcsolatunk, élvezem a közös munkát, bízom benne, hogy ennek beérik a gyümölcse. 

– Milyen céllal vágnak neki a kontinensviadalnak? 
– A konkrét célokat a hétfői, Németország elleni mérkőzés után fogalmazzuk meg, ahogyan a végső, 18 fős Eb-keretet is azt követően hirdetjük ki (jelenleg 21 játékos készül a válogatottal Tatabányán – a szerk.) A végső cél természetesen a párizsi olimpiára való kijutás. 

– A válogatott több játékosa is világraszóló korosztályos sikereket ért el az ön irányításával. A felnőttmezőnyben is számíthatunk tőlük hasonlóra? 
– Tehetséges játékosaim vannak, akik az utánpótlás-korosztályokban a világ legjobbjai közé tartoztak, kritikus szituációkat is meg tudtak oldani. A felnőttmezőny azonban más, de ha megszerzik a kellő tapasztalatot, itt is sikeresek lehetnek. 

– Két kulcsjátékosa, Háfra Noémi és Szöllősi-Zácsik Szandra is kiesett a balátlövő posztról sérülés miatt. Mennyiben változtatja ez meg a csapat játékát? 
– Természetesen nagy érvágás számunkra az ő kényszerű hiányuk, hiszen jó átlövők nélkül nincs eredményes játék, de bízom a helyettük behívottakban. Természetesen más stratégiát is próbálunk, például a kétirányítós játékot. 

– A hétvégén Románia és Németország ellen vívnak felkészülési mérkőzéseket. Hogyan szolgálja a felkészülést a két ellenfél? 
– Különböző stílusú csapatokról van szó, így az Eb-ellenfeleinkre is tudunk készülni a velük vívott mérkőzések során. Éppen ezért mindenképpen hasznos lesz számunkra a két mérkőzés. Jelenleg sokat gyakoroljuk mind a támadójátékot, mind a védekezést, emellett sokat elemzünk.

– Mit várhatunk az Eb-csoportkörben kapott riválisok, így Svájc, Horvátország és Norvégia ellen? 
– A svájciak dán kapitánnyal dolgoznak, így tőlük gyors, lerohanásos játékot várok, ahol nagyon kell figyelnünk a labdaeladások elkerülésére. A horvátokról egyelőre nagyon kevés az információnk, a hétvégi edzőmeccsek után okosabbak leszünk velük kapcsolatban. A norvégokat mindenki ismeri, a világ legszűkebb elitjéhez tartoznak, ellenük lesz a legnehezebb dolgunk. 

– Milyen a hangulat a csapaton belül? 
– A játékosok régóta ismerik egymást, jó a kapcsolat közöttük, így jelenleg nincs probléma. 

– Milyen emlékei vannak a tatabányai kézilabdáról? 
– Sokat játszottam itt annak idején ellenfélként, nagyon jó hangulatú mérkőzéseket vívtunk. Tatabányán szeretik és értik a játékot, ezért is örülök annak, hogy egy ilyen nagyszerű létesítménnyel gazdagodott a város. 

A magyar válogatott szombaton Romániával, hétfőn pedig Németországgal játszik Tatabányán, egyaránt 17 órától. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában