Futóverseny

2022.09.04. 07:40

Majd' 300-an futottak át a 130 éves hídon a Csillagerődtől az Öregvárig (képek)

Az idei volt a 46. Dél-Komárom-Észak-Komárom Futóverseny. A nevezők a 130 éves Erzsébet hídon át tehették meg az 5 és fél vagy 10 kilométeres távot.

Kemma,hu

Forrás: komarom.hu

Szeptember 3-ának verőfényes őszi reggelén korán gyülekeztek a futók a rajtnál, hogy elinduljanak a 46. Komárom-Komárno utcai futóversenyen. A megmérettetés a Csillagerőd elől indult, a cél pedig az észak-komáromi Öregvárnál várta a versenyzőket. 

Sokan tavasz óta várták már a megmérettetést, hiszen az amatőr utcai futóverseny mindig elmaradhatatlan programja volt a Komáromi napoknak, ám a járványhelyzet miatt, rendhagyó módon az idén ősz elejére került a verseny. Ennek ellenére közel 300-an adták le jelentkezésüket a regisztrációnál. Az 5,5 kilométeres távon 169-en, míg a 10 kilométeresen 121 fő indult el.

A verseny szervezőinek, a Komárom-Európa Futóegyesület tagjainak régi álma valósulhatott meg, hiszen a futás során végre egy dél-komáromi erődöt is érinthettek. A felújított Csillagerőd impozáns látványt nyújtott a rajt hátterében. A megmérettetésen fiatalok, idősek, családok, mozgássérültek és segítőik egyaránt indultak. A rajtpisztolyt Keszegh Béla, Észak-Komárom polgármesetere sütötte el, aki egyébként maga is lefutotta távot, és elindult a tömeg.

Hováth György, a Komárom-Európa Futóegyesület elnökségi tagja elmondta, a város nagyon büszke arra, hogy Európa egyik legnagyobb múltú utcai futóversenyét szervezhetik meg évről évre. Az első versenyt ugyanis még 1974-ben rendezték meg, április 4-én, az egykori Csehszlovákia felszabadulásának 30. évfordulójának ünnepén. A szervező ekkor három sportember, név szerint Banga Dezső, Herczeg Gyula és Jóni István voltak. 

A résztvevők szívesen térnek vissza újra és újra Komáromba, hiszen a verseny idejére lezárt utakon, nyugodt, autómentes környezetben futhatnak át, az idén egyébként 130 éves Erzsébet hídon, a Duna felett.

A 290 induló közül végül az 5,5 kilométeres távon a férfiak kategóriájában végül a dél-komáromi Rózsavölgyi Donát végzett az első helyen, 17 perc 57 másodperccel, a második helyen az észak-komáromi Holczhei David futott be 18 perc 42 másodperccel, míg a tatabányai versenyző, Szendrei Zsolt, a dobogó harmadik fokára állhatott fel, 19 perc 27 másodperces idejével.

Ugyanezen a távon, a női kategóriában Puha Réka lépte át először a célvonalat, 21 perc 8 másodperc futás után, aki szintén Észak-Komáromból érkezett a versenyre. Őt követte 21 perc 14 másodperces idővel Horváth Csilla Dél-Komáromból, majd alig néhány másodperccel később Egri Andrea, 21 perc 19 másodperccel. 

A férfia kategóriájában a 10 kilométeres távot a szegedi Kaposi Benedek nyerte, 31 perc 11 másodperces idővel, a második Dombi Tamás lett, aki Kocsról érkezett Komáromba és 33 perc 10 másodperc után ért célba, akit Klbik Adam követett, a szlovákiai Ürményből (Momírovce), 33 perc, 54 másodperces idővel. 

A hölgyek közül File Zita bizonyult a leggyorsabbnak 36 perc 8 másodperccel, majd a győri, Weibl Anissa Zsófia következett 39 perc 25 másodperccel, harmadikként pedig a budapesti Barta Csilla érkezett be 40 perc 12 másodperces idővel. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában