IF3

2021.11.23. 17:31

Az erő velük lesz: két tatabányai fitneszversenyző egy új sportág vb-jén

November 26-28. között Svédországban rendezik meg az idei funkcionális fitnesz világbajnokságot. A kemény megmérettetésen Nagy Ancsának és Kuti Ádámnak is szurkolhatunk.

Kemma.hu

November 26-28. között Svédországban rendezik meg az idei funkcionális fitnesz világbajnokságot. A kemény megmérettetésen Nagy Ancsának és Kuti Ádámnak is szurkolhatunk.

Forrás: Kuti Ádám/ Facebook

A svédországi Norrköping lesz a helyszíne a 2021-es IF3 világbajnokságnak, amelyen a tatabányai Nagy Ancsa és a hamburgerevésben sem kispályás Kuti Ádám is megpróbálja kihozni magából és a budapesti Németh Gabriellával, valamint a nagykanizsai Fürdős Rezes Gergővel közös, négyfős csapatukból a maximumot. Rajtuk kívül a svéd vb-n még 6 magyar: 3 női és 3 férfi egyéni versenyző vesz részt.

A tatabányai Nagy Ancsa is gőzerővel készül az idei funkcionális fitnesz világbajnokságra (Fotó: Nagy Ancsa/ Facebook)

A csapat 11 országgal mérkőzik meg 6 versenyszámban. A szervezők a fix számok pontos feladatait nem sokkal a vb előtt küldték ki az egyéni és a csapatban induló versenyzőknek.

A Magyarországon még talán kevésbé ismert sportág nem azonos testépítéssel. A funkcionális fitnesz egy nagyon aktív, teljesítményorientált sport, amelyben a teljesítményleadás a valódi cél,

a külső megjelenés csak grátisz.

– Svédországban egy állóképességi, egy erő alapú, egy saját testsúlyos, két vegyes váltó és egy stratégiai feladatot kell a lehető legjobban teljesítenünk. A négyfős csapunk tagjai egyszerre, egy időben versenyeznek majd, párokat alkotva – osztja meg velünk a részleteket Kuti Ádám, aki szerint a stratégiai versenyszám lesz különösen nehéz az idei vb-n.

– A funkcionális fitneszben nincsenek súlycsoportok, a feladatokat azonban úgy határozzák meg, hogy azok igazságossá tegyék a versenyt a különböző testi adottságokkal rendelkező sportolók számára. A nehezebb, nagyobb, izmosabb és a könnyebb, kisebb versenyzőknek is a saját testsúlyukat kell megmozdítaniuk, ami kiegyenlíti az azonos súlyokkal végzett feladatok eltéréseit – fogalmaz a tatabányai fitneszversenyző, hozzátéve: női és férfi kategóriák vannak, és korcsoportok, amik azonban nincsenek szűkre szabva.

– A funkcionális fitneszt itthon a Nemzeti Funkcionális Fitneszversenyzési Sportági Szövetség (NEFFISZ) fogja össze. A sportág nemzetközi szervezete pedig az International Functional Fitness Federation ( IF3), amelynek nem titkolt célja, hogy a 2028-as olimpián, a Los Angelesben a fitnesz már bemutatkozó sportágként jelenhessen meg. Erre minden esély megvan, hiszen egy rendkívül látványos, nézhető és jól közvetíthető sport a miénk – meséli Ádám.

A funkcionális fitnesz egy rendkívül teljesítményorientált sport (Fotó: Kuti Ádám/ Facebook)

Egy kis sporttörténelem

A CrossFit egy önálló, saját rendszer által meghatározott fitnesz irányzat, amelyet Greg Glassmann hozott létre 2000-ben. A CrossFit a funkcionális edzés alapjaira épül, és annak eszköztárát alkalmazza, egyaránt merítve a súlyemelés, erőemelés, gimnasztika, állóképességi sportok területéről. Egy mondatban meghatározva a CrossFit funkcionális edzés magas intenzitáson végrehajtva állandó változatosság mellett. A sportág nagyon gyorsan lett rendkívül népszerű: mára már több mint 15 ezer hivatalos CrossFit terem működik világszerte.

A funkcionális fitnesz egy fiatal sportág nagy múlttal: hiszen a Crossfitből nőtte ki magát. Mondhatni, annak hibáit köszörüli ki. A Crossfit ugyanis egy márkanév, amely egy cég tulajdona. Olimpiai sportág azonban nem lehet egy magánkézben lévő márkanévvel fémjelzett sport. A cél pedig egyértelműen az ötkarikás játékok, amelyre a funkcionális fitnesznek jó esélye van bejutni. De addig is, Kuti Ádáméknak itt a svédországi vb, ahol az 50 százalékban tatabányai csapattal megmutathatják a világnak, ők mire képesek.

A hat versenyszám feladatai:

1. Állóképesség

Az 1. férfi és az 1. női sportoló a következőket teljesíti:

– 150 kalória elégetése SkiErg síelőgépen

– 1500 méteres futópados futás

Mindkét sportoló egyszerre dolgozik. Váltás tetszés szerint.

Amint az első pár végez, a 2. férfi és a 2. női sportoló következik:

– 120 kalória elégetése SkiErg síelőgépen

– 1200 méteres futópados futás

Mindkét sportoló egyszerre dolgozik. Váltás tetszés szerint.

Időkorlát: 16 perc

2. Erő

Azonos nemű párokként: 10-8-6-4 egykaros súlyzós guggolás

Női súlyok: 32,5-35-37,5-40 kilogramm

Férfiak: 40-45-50-55 kilogramm

Mindkét férfi együtt dolgozik (a pár összesen 10-8-6-4 ismétlést hajt végre), a női sportolók szintén (a pár összesen 10-8-6-4 ismétlést hajt végre).

Időkorlát: 7 perc

3. Saját testsúlyos gyakorlat

Ez a teszt 10 fordulóból áll. A versenyzők azonos nemű párokban teljesítik a tesztet. A párok váltják egymást. Minden pár az összesen 10 körből 5-öt teljesít.

Minden kör 2 perces, ami alatt teljesítendő:

– 30 fekvőtámasz (amíg a nem dolgozó partner kézen áll)

– 30 lábujj a rúdhoz (amíg a nem dolgozó partner statikusan lóg a rudon)

A hátralévő időben burpee-k.

Időkorlát: 20 perc

4. teszt 1. vegyes váltó

A csapat minden sportolója időre teljesíti, váltóverseny-szerűen:

– 20 húzódzkodás

– 20 guggolásból nyomás 70/45 kilogramm

– 20 húzódzkodás

A következő versenyző addig nem indulhat, amíg az előtte lévő versenyző nem teljesítette a teljes tesztet.

Időkorlát: 15 perc

5. teszt 2. vegyes váltó

A csapat azonos nemű párjai időre hajtják végre a feladatokat.

Az 1. páros 1. sportolója a következőket teljesíti:

– 100 duplakötél hajtás

– 50-es sorozatban medicinlabda dobás guggolásból célpontra, 3 méterről (9, illetve 6 kilóval)

– 100 duplakötél hajtás

Ezzel egyidőben az 1. páros 2. sportolója a következőket teljesíti:

– 30-as sorozatban medicinlabda dobás guggolásból célpontra, 3 méterről (9, illetve 6 kilóval)

– 150 duplakötél hajtás

– 30-as sorozatban medicinlabda dobás guggolásból célpontra, 3 méterről (9, illetve 6 kilóval)

Ezután a 2. pár jön, ugyanazt teljesítve, mint az 1. pár, majd az 1. pár következik a korábbi leosztást megcserélve, majd a 2. pár, akik szintén cserélnek.

Időkorlát: 16 perc

6. teszt, csapatstratégia

– 30 folyamatos, az olimpiai súlyemelésből ismert szakítás (60/45 kilogrammal)

– 30 folyamatos guggolás fej fölött tartott súllyal (60/45 kilogrammal)

– 30 folyamatos, az olimpiai súlyemelésből ismert felvétel-lökés (60/45 kilogrammal)

– 30 mellen tartott guggolásból nyomás (60/45 kilogrammal)

Időkorlát: 10 perc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában