uvse

2021.11.18. 21:15

A tatabányai gyerekek egyik kedvenc úszásoktatója különleges előadáson mesélt

Az Utánpótlásért Vértes Sport Egyesület (UVSE) fiataljai és a Mindownnap online blog vezetője, Dubiel Anna tartott előadást a Heves megyei Hatvanban nemrégiben. Az esélyegyenlőségi szakmai fórum élményeiről Rácz Re­nátó, az egyesület úszóoktatója és sportszakmai igazgatója elárulta: az eddigieknél is komolyabb tervekkel tekintenek a jövőbe.

Raffael Veronika

Forrás: beküldött

Az idei nyáron egy különleges turnust fogadott az UVSE csapata: egy hétig tartó tábort szerveztek speciális nevelési igényű gyerekek számára. Az egyedülálló kezdeményezést felkészült szakmai csapat segítette – így a hét nap felejthetetlen élményt nyújtott a kicsiknek, nagy segítséget szüleiknek. Az elmúlt napokban Hatvanban, a Nagy Endre Rendezvényteremben tartották a Hatvani Esélyegyenlőségi Napot, melyen az egyesület két tagja különleges vendéggel kiegészülve tartott szakmai előadást

– Az előadás első felében Anna, Zsankó Péter anyukája mesélt mindennapjaikról. A blog a Down-szindrómás kisfiú, Peti életeseményeiről szól, aki testvérével együtt már mondhatni rendszeres vendég úszótáborainkban. Az idén szervezett különleges tábor kapcsán a továbbiakban arról beszéltem a közönségnek, milyen mértékű felkészülés előz meg egy ilyen hetet, hogy egyáltalán miben volt más egy ilyen tábor. A közönségnek – akik többségében speciális nevelési igényű gyermekek szülei voltak – meséltem a szülők reakcióiról, és nagy örömünkre egy komoly beszélgetés bontakozott ki a tény kapcsán, miszerint a sérült gyerekek számára túl kevés az ilyen lehetőség – emlékezett vissza a gyerekek által csak Renátó bácsiként nevezett szakember, akit a színpadon Patonai Dóra, az egyesület egyik úszásoktatója váltott, aki szintén tábori élményeit elevenítette fel.

Rácz Renátó elmondta: az egyesület jövőbeli tervei közt hangsúlyos rész jut majd a sérült gyerekeknek.

– Eddig is voltak gondolataink arról, hogy az évi egy-két hétnyi különleges táboron kívül szeretnénk több lehetőséget biztosítani a sérült gyerekeknek. Most gőzerővel dolgozunk azon, hogy az úszás segítségével rendszeres sportolási alkalmat teremtsünk számukra. A technika természetesen más lenne esetükben, de egy biztos: ők nagyon szeretik a vizet – vetítette előre.

Nagy szükség lenne nagycsoportos foglalkozásokra

A szakmai beszélgetés során az egyesület tagjai számára beigazolódott: a sérült gyerekek számára nincsen elég lehetőség.

– Az előadás után beszélgettünk a szülőkkel, akik elmondták: sérült gyermekeik számára az iskolában, vagy épp az óvodában csak a többiektől elszigetelten van lehetőség a programokra. Ha valahol mégis van lehetőség a speciális nevelési igényű gyerekeknek szervezett foglalkozásokra, ott is csak kisebb csoportban. A különleges táborban a nyáron 16 gyermeknek tudtunk egyheti elfoglaltságot nyújtani. A hatvani fórum után is az a szomorú felismerésünk, hogy ekkora mértékben szervezett lehetőségek továbbra sincsenek – vonta le a következtetést a sportszakmai igazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában