szabadidősport

2021.07.27. 18:21

Czene Attila Tatán beszélt arról, hogy bírtak mozgásra 850 hátrányos helyzetű települést

A Magyar Szabadidősport Szövetség (MASPORT) képviseletében Czene Attila elnök és Dechert Áron, a szövetség elnökségi tagja tartott sajtótájékoztatót Tatán, a Pálma Rendezvényházban egy három évig tartó, szombaton lezáruló program kapcsán.

Kun Attila

Czene Attila és Dechert Áron

Forrás: 24 Óra

Fotó: Kun Attila

Július 31-én szombaton ér véget a MASPORT „Magadért Sportolj!” elnevezésű pályázata. Az Európai Unió és Magyarország finanszírozásában megvalósult, három éven át tartó projekt célja a felnőtt lakosság prevenciós célú egészségfejlesztése volt a szabadidősport révén. A szövetség által vállalt programelemek és a hozzájuk tartozó indikátorok volumenét tekintve még soha nem valósult meg Magyarországon olyan komplex projekt, mint ez a 41 hónapig tartó program. A sajtótájékoztatón az elért eredményekről, tanulságokról, tapasztalatokról volt szó.

Czene Attila és Dechert Áron (Fotó: Kun Attila / 24 Óra)

A megjelent vendégeket az olimpiai bajnok úszó, Czene Attila köszöntötte, aki elmondta, hogy bár a program 2018. március 1-jén rajtolt, a pandémia miatt végül 41 hónapra nyúlt a megvalósítása. A programok kétharmadát a helyszínen, jelenléti rendezvényekkel bonyolították le a kijelölt településeken, a továbbiakat a világjárvány miatt edzésvideókkal és szakmai anyagok hozzáférhetővé tételével oldották meg, hogy ne kelljen idő előtt befejezni a projektet.

Dechert Áron, a szakmai program vezetője tért ki a részletekre. Mint megtudtuk tőle, komplex és komoly kihívásokkal teli feladat volt az általában egynapos programok leszervezése, amelyeket hátrányos helyzetű térségekben és településeken tartottak, hiszen a pályázati feltételek teljesítése mellett (lásd keretes írásunkat) a legtöbb helyszínen nem volt meg a megfelelő infrastruktúra, valamint hiányoztak a rendszeres testmozgással kapcsolatos alapvető információk.

Három típusú rendezvényt tartottak: garantált sportprogramok, lakossági fórumok és példakép-programok. A szakmai vezető hozzátette, hogy az országban szükség van a szemléletváltásra a rendszeres testmozgással kapcsolatban, de örömmel fűzte hozzá, hogy a legtöbb településre visszavárják őket.

A pandémia sem volt akadály

A program 750 millió forintos, vissza nem térítendő uniós támogatásból valósult meg. További, mintegy 50 millió forintnyi, a pályázatban nem elszámolható költséget önerőből finanszíroztak. A program keretén belül 850, többségében hátrányos helyzetű települést kellett meglátogatniuk a szervezőknek, ahol összesen 43500 résztvevőt kellett megmozgatniuk egy-egy fizikai aktivitás alkalmával. A pandémia miatt végül „csak” 551 településre jutottak el, ahol mintegy 50 különböző mozgásformát bemutatva és a helyi lakosok által is elvégezve összesen 752 fizikai aktivitást szerveztek, további 257-et pedig online mozgástartalmakkal értek el. Összesen 50603 embert sikerült megmozgatniuk. Egy-egy fizikai aktivitás általában egy napos volt. A program megvalósítása során mintegy 500 színtérrel, 12 sportszakemberrel és 150 civil szervezettel alakítottak ki kapcsolatot. A szervezők néhány Komárom-Esztergom megyei településre is eljutottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában