csúcsdöntés

2021.06.10. 14:00

Megdöntötte Egerszegi Krisztina rekordját a tatabányai úszólány

Az elmúlt héten rendezték Kaposváron a 93. Országos Ifjúsági Úszóbajnokságot. A versenyen a 2004–2005-ben született lányok és a 2003–2004-ben született fiúk voltak elsősorban érdekeltek.

Petrik József

Forrás: beküldött

Az idei évben „visszatért” a régi rend, és a korosztálynál fiatalabb versenyzők is rajtkőre állhattak, akik rendelkeztek a megfelelő szintidőkkel. Tavaly a pandémia miatt a szövetség nem engedélyezte a fiatalabb sportolók „felnevezését”. Most viszont a Tatabányai Vízmű SE úszószakosztályának két tehetséges versenyzője, Jackl Vivien (2008-as születésű) és Virág Réka (2008) rajthoz állhatott a 16–17 éves lányok mezőnyében. A négynapos viadalon mindkét tatabányai versenyző naponta két számban indult, és egy rekord is megdőlt.

Vivi az első nap 200 méter pillangóúszásban és 800 méter gyors­úszásban, a második nap 400 méter gyorsúszásban, illetve 200 méter vegyes úszásban, a harmadik napon 400 méter vegyes úszásban és 200 méter háton, míg a negyedik napon 200 méter gyors­úszásban, valamint 1500 méter gyorsúszásban volt érdekelt.

Érett, komoly versenyzéssel felvette a harcot az idősebbekkel. A délutáni „A” döntőkbe a nyolc számából hét alkalommal sikerült beúsznia magát. Óriási eredményt ért el 400 méter vegyes úszásban, hiszen erre az évre a fő cél az volt, hogy megpróbálja megdönteni Egerszegi Krisztina (Egérke) 34 éve fennálló évjáratos (13 éves kori) országos csúcsát.

A rekordod a délelőtti időfutamokban már sikerült megdöntenie, majd délután a döntőben szenzációs úszással, ebből az időből még négy másodpercet lefaragva (!), ezzel maga mögé utasítva a teljes mezőnyt, és ifjúsági bajnoki címet szerzett. Az ideje nagyon figyelemre méltó, hiszen egyszerre ifi Eb-, ifi vb- és olimpiai „B” (!) szint is.

Jackl Vivien, Kocsis Márta és Virág Réka (Fotó: beküldött)

A többi számban is kiválóan teljesített Vivien, 200 m vegyes úszásban és 200 m pillangóúszásban sikerült a jövő évi EYOF-ra (Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál) szintidőt úsznia. Vivien további eredményei: 200 m pillangóúszás és 1500 m gyorsúszás 4. hely, 200 m hátúszás és 200 m vegyes úszás 5. hely, 400 m gyorsúszás 8. hely, 800 m gyorsúszás 9. hely, 200 m gyorsúszás 18. hely.

Réka hasonló számokban indult. A tehetséges fiatalok kiválóan teljesítettek. Egyáltalán nem ijedtek meg a feladattól, remek versenyeket úsztak a népes mezőnyben. Réka a nyolc számból ötször úszott új egyéni csúcsot, (200 m pillangóúszás, 200 m vegyes úszás, 800 m gyorsúszás, 100 m gyorsúszás és 100 m pillangóúszásban), három alkalommal pedig nagyon megközelítette a legjobb idejét. Ezekkel az időkkel Réka a saját korosztályában előrébb lépett az országos ranglistákon is, ami jó előjel a júliusban rendezendő korosztályos ob előtt.

– Nagyon büszke vagyok a lányokra, hatalmas teljesítmény, amit nyújtottak a megterhelő négy nap alatt – emelte ki edzőjük, Kocsis Márta. – Folytatjuk a munkát, hiszen júliusban vár rájuk a saját korosztályos bajnokságuk és utána a serdülők között is megmérettetik magukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában