vallás

2020.05.03. 20:03

Elkezdődött a biciklis zarándokút, a SacraVelo kiépítése

A kerékpáros és a vallási turizmus ötvözésének szándékával vágott bele a magyar oldalon Komárom-Esztergom és Győr-Moson-Sopron megye, északi szomszédjainknál pedig Nagyszombat, valamint Pozsony megye, hogy a területükön biciklis zarándokút-hálózatot alakítson ki. A SacraVelo elnevezésű kerékpáros úthálózat hossza az említett térségben eléri a hatszáz kilométert.

Petrik József

Most különösen fontos, hogy csak egyedül pattanjunk kerékpárra

Forrás: Shutterstock

Két ország négy szomszédos megyéje fogott össze, hogy egy határon átnyúló pályázat keretében kerékpáros hálózattal kösse össze a területén fellelhető szakrális emlékeket. A projekt aktualitásairól Popovics Györgyöt, a megyei közgyűlés elnökét kérdeztük.

– A teljes projektre közösen több mint 2 millió eurós támogatást nyertünk el, ebből a mi szakaszunk több mint 336 ezer euróból (109 millió forintból) valósul meg – emelte ki Popovics György. – A fejlesztéssel a kerékpáros zarándokok számára kényelmes pihenők létesülnek, négynyelvű információs táblákat helyeznek ki, valamint weblap és mobilapplikáció is készül.

A megyei önkormányzat mindig is nagy hangsúlyt fektetett a turizmus fellendítésére. A koncepció része a vidéket támogató bakancsos, szakrális és kerékpáros turizmus fejlesztése. Szűkebb hazánk természeti és kulturális értékekben egyaránt gazdag. A projektben éppen azt a célcsoportot szeretnék megszólítani, amely zarándoklat során szívesen megtekintené megyénk eddig kevésbé ismert látnivalóit is.

– Nagy öröm, hogy a SacraVelo keretében a kistelepülések is felkerülnek erre a térképre – hangsúlyozta a közgyűlés elnöke. – A megyei nyomvonal gerincét az öt Mária-kegyhely összekötése és bemutatása képezi. A pályázat nem teszi lehetővé nagyobb léptékű kerékpárút építését, ezért a már meglévő kerékpáros utakra, kis forgalmú országutakra és a gazdasági utakra támaszkodtunk.

Szűkebb hazánkban az útvonal 241 kilométeren át vezet és 38 települést érint. Napjainkban a megyei szakasz kijelölése és az útbaigazító táblarendszer telepítése zajlik. Az egyik utolsó, még hiányzó vonal is épül, Bársonyosnál egy 650 méter hosszú földút válik kerékpározhatóvá. A munkaterület átadása április közepén megtörtént, a fizikai megvalósítás határideje június vége lehet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában