Instant túra

2020.05.17. 19:49

A komáromi Versenygép nem egész 30 óra alatt futotta körbe a Balatont

Az 55 éves komáromi ultratriatlonista Szőnyi Ferenc és kerékpáros sporttársa, Dobi Zsigmond kevesebb, mint 30 óra alatt teljesítette a 208 kilométeres balatoni távot.

Kemma.hu

Forrás: Szőnyi Ferenc-versenynapló/Facebook

Az 55 éves ultratriatlonista Szőnyi Ferenc, ötödik alkalommal vágott neki a Balathlon által megrendezett instant túrának, ami bármikor teljesíthető, hiszen az indulás napját és idejét minden induló saját maga tervezheti meg. Közösségi oldalán elmondta, hogy ez egy igazán rendhagyó alkalom volt, hiszen nem számított rá, az élet hozta így. A szervezők elárulták: most a komáromi ultratriatlonista világbajnok volt az első nevező ezen a 208 kilométeres távon, és mint kiderült, az első teljesítő is A futáson Dobi Zsigmond barátja biciklivel, a két méter távolságot szigorúan megtartva, míg családja autóval kísérte, hogy meglegyen a biztonsági háttere, noha „ez csak egy kör”, vélekedett a „Versenygép”.

A teljesíthető táv (fotó: balathlon.hu)

A kezdeményezés teljesítésének három módja is akadt: biciklizés, futás és a gyaloglás. Az öt, egymástól függetlenül is teljesíthető táv 33, 56, 58, 61 és 208 kilométer volt a Balaton körül. A négy napos kiírást rövidebb idő alatt is teljesíthették az indulók. Ferenc úgy döntött, hogy a 208 kilométeres Balaton-kör és Balaton Ultramaraton 2000-2006-os útvonalát fogja végigfutni, tisztelegve ezzel Ujj Zoltán emléke előtt, aki a Zöldgömb Sport Klub elnöke volt, az ő nevéhez fűződik például az Előzd meg a kisvasutat! versenysorozat is. A rendezők, ahogy fogalmaztak, bíznak abban, hogy ez a futási lehetőség sokaknak okoz örömet, és úgy gondolják, hogy ezzel méltó módon emlékezhetnek meg Ujj Zoltánról ők is. Ujj Zoltán volt, aki nem csak kitalálta, de 2000-2006-ig Balaton Ultramaraton néven, elsőként meg is szervezte a Balatont körbefutni tudó/akaró ultrák versenyét.

Szőnyi Ferenc, a komáromi hosszútávfutó szombat reggel 8 óra 46 perckor Keszthelyről rajtolt, amit meg is örökítettek:

A rajtolás pillanata (Fotó: Szőnyi Ferenc-versenynapló/Facebook)

Az első ellenőrzési pontnál a borongós idő és a dimbes-dombos-kanyargós út sem szegte Szőnyiék kedvét, jól bírták a tempót.

A jól kiérdemelt pihenő sem maradhatott el, ezért egy szusszanásnyi időre megálltak a sportemberek Pécselyen. Az energiapótlás közben találkoztak másik két futóval is, akik Csopakig velük tartottak tovább. Az idő kegyes volt hozzájuk, a hűvösebb időben a dombokat is könnyebben győzhették le.

 

A jól megérdemelt pihenés a táv teljesítése közben (Fotó: Szőnyi Ferenc-versenynapló)

Visszafele csak úgy falta a kilométereket a következő ellenőrzőpont eléréséhez, ami Siófokon volt.

Vasárnap reggel már Balatonlelléről azzal jelentkeztek be Szőnyiék, hogy éjjel fél három óta esett az eső, emiatt teljesen eláztak, átfagytak és így kellett továbbhaladniuk a következő etapban Fonyód felé. Itt már csak 49 kilométerre voltak Keszthelytől, ami a verseny célja is volt.

Az utolsó 12 kilométernél, Balatonberénynél már jól látszott, mennyire fáradtak, de ennek ellenére nagyon jól bírták.

A várva vár pillanat vasárnap délután érkezett el. Ferenc és Zsigmond végül a 208 kilométer helyett 212 kilométert tett meg a célállomásig, mindezt 29 óra és 46 perc alatt, ami igencsak elismerésre méltó.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában