világbajnokság

2019.12.22. 07:00

Bronzérmet szerzett a tatai-baji teremkerékpáros duó

A két Komárom-Esztergom megyei versenyzővel fel­álló magyar válogatott a harmadik helyet szerezte meg a Svájcban rendezett B csoportos kerékpárlabda-világbajnokságon.

Kun Attila

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

A 30 éves Árendás Tamás és a 32 esztendős Toma Vilmos rutinos versenyzőnek számítanak, számtalan hazai és nemzetközi megmérettetés van már a lábaikban. Idén is ők képviselhették hazánkat a sportág világbajnokságán, amelyet Bázelben rendeztek. Párosuk a másodosztálynak megfelelő B csoportban szerepelt, ahol hét válogatott közül négy győzelemmel és két vereséggel a harmadik helyet szerezték meg (mivel az A csoportban hat válogatott szerepelt, összesítésben a kilencedik helyen végeztek).

A két bringás edzőként is helyt áll csapataiknál (Fotó: Zantleitner Ingrid / 24 Óra)Ebben a sportágban nem meglepő, hogy a legsikeresebb versenyzők sportvezetők is egyben, Tamás a Tatai AC, míg Vilmos a Baj KSE kerékpárszakosztályának a vezetője is egyben.

– A mi szakosztályunk hegyikerékpárral, kerékpárlabdával, művészi kerékpárral és triállal foglalkozik. Jelenleg 15 versenyzőnk van, rajtam kívül mindenki utánpótláskorú. Van két nagyon tehetséges fiatalunk, Gyarmati Botond és Hárs­kuti Péter, akik idén is megnyerték a junior korosztály magyar bajnokságát és már a jövő évi, ugyancsak Svájcban rendezendő korosztályos Európa-bajnokságra készülnek.

Mivel kerékpárlabdával az egész országban csak a mi egyesületeink foglalkoznak, a hazai versenyekre külföldről, elsősorban Ausztriából és Csehországból szoktunk csapatokat hívni – tudtuk meg Árendás Tamástól, aki 2015 óta irányítja a tatai bringások munkáját.

A különleges sportágban nem érhet le a sportolók lába a bicikliről (Fotó: Zantleitner Ingrid / 24 Óra)

– Bajon 1997 óta foglalkoznak kerékpározással, nálunk a művészi ág számít a legerősebbnek. Tamással 2013 óta készülünk együtt, a legjobb eredményünk a 2017-es világbajnokságon elért második helyezésünk volt a B csoportban, ami összesítésben a nyolcadik helyezést jelentette – beszélt a sikeres együttműködésről Toma Vilmos.

– Hetente kétszer edzünk, emellett ugyancsak heti két alkalommal tartunk edzést a fia­taloknak. A toborzókat január-február tájékán rendezzük, szerencsére minden évben tudunk új tagokat gyűjteni. Ahhoz, hogy valaki versenyezni tudjon, legalább fél év gyakorlás kell, komolyabb eredmények eléréséhez viszont egy-másfél évnyi edzésre van szükség – vette vissza a szót Tamás.

 

Árendás Tamás hegyikerékpárban és kerékpárlabdában 12-szeres országos bajnok, egy címet iskolás korosztályúként (14 éven aluliak), a többit felnőttként (18 év felett) nyerte. Toma András 13 magyar bajnoki címnél tart, amelyek mindegyikét kerékpárlabdában szerezte. Egyszer juniorként (14–18 év), a többi alkalommal felnőttként nyert.

Lábakat letenni tilos!

A kerékpárlabdában kétfős csapatok mérkőznek egymással, a cél az, hogy a játékosok a kerékpár valamelyik részével (általában a kerékkel) minél több gólt lőjenek az ellenfél kapujába. A játék során a kerékpárról nem szabad leszállni, támadni csak a labdát lehet, a kapus kézzel is védheti a kapujára tartó labdát. A kapuk mérete 2x2 méter, a labda átmérője 17-18 cm, tömege 500-600 gramm, faforgáccsal és lószőrrel töltik meg, felszíne szövet vagy textil. Akár 110 km/órás sebességgel is meg lehet „küldeni”.

A bázeli világbajnokságon a bokodi Schön Martin, a Bokodi SE edzője is részt vett, ő a negyedik helyet tudhatta magáénak. Schön Martint egyébként a Magyar Kerékpáros Szövetség idén év sportolója díjjal jutalmazta a művészkerékpár szakágon belül. A bokodi bringás a díjat a Testnevelési Egyetemen vehette át.

Torma Vilmos, Árendás Tamás, Hugyecz Zsófia és Schön Martin (Fotó: beküldött)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában