fair play

2019.12.05. 07:00

Emberségből jelesre vizsgázott a New York-i maratont teljesítő esztergomi futó

Sosem állt távol a sport Pölczman Pétertől, aki kicsivel több mint három és negyedóra alatt teljesítette az idei New York City Maratont.

Walczer Patrik

Forrás: Beküldött

Pölczman Péter életét végigkíséri a rendszeres mozgás: általános iskolásként szertornázott és kézilabdázott, felsőfokú tanulmányai befejezését követően pedig baráti társaság tagjaként rúgta a bőrt. Egy évtizednyi szünet után egyik barátja vezette vissza a „helyes útra”, akinek köszönhetően harminckilenc éves korától kezdve aktívan fut.

Két alkalommal szerepelt az Esztergomi Félmaratonon, majd Bécsben, Hamburgban, Budapesten és Portóban futotta le a negyvenkét kilométeres teljes távot. Idén tavasszal Bostonban, a napokban pedig New Yorkban állt rajthoz. A sportolótól megtudtuk, hogy utóbbi két verseny abból a szempontból számít különlegesnek, hogy amatőrként nem lehet csak úgy benevezni és részt venni rajta.

Az esztergomi futó egy kimerült társát kísérte át a célvonalon (Fotó: Beküldött)

– A New York-i részvételi lehetőség teljesen váratlanul ért. Oda vagy az eredményével kvalifikál az ember, vagy kisorsolják a lottón – mondta, majd hozzátette, hogy vannak olyan maratonok a világon, mint például a chicagói, a berlini, a tokiói és a londoni, ahová nagyon nehéz bekerülni.

Pölczman Péter korábban egy interneten talált edzésterv alapján készült, majd megismerkedett a Plandurance nevű módszerrel, melynek lényege, hogy a saját pulzusszáma alapján futja a kellő mennyiségű időt és távot. Egyébként az edzésprogramját Maráz Zsuzsanna esztergomi hosszútávfutó, kétszeres Spartathlon bajnok állította össze.

– Tavasszal elindultam a Bos­ton maratonon, melyre még a korábbi edzésterv alapján készültem. Sajnos már nem tudtam a hatékonyságot növelni, ezért a változás mellett döntöttem – mondta az észak-amerikai versennyel kap­csolatban, melyet 3 óra 37 perces idővel teljesített.

A futó Boston után azt hitte, hogy New Yorkban szinte teljesen sík terepen kell majd végig haladnia. Számításai nem jöttek be, hiszen a szervezők úgy jelölték ki az útvonalat, hogy több hidat és egy kisebb emelkedőt is érintett. A maratoni táv első felét még könnyen, a másodikat már nehezebben futotta le, továbbá a sebessége is valamelyest csökkent, végül 3:15:56-os idővel ért célba.

– Úgy érzem, hogy a Plandurance-nak köszönhetően sokat fejlődtem. A feleségemmel már beszélgettünk arról, hogy mi lesz a következő helyszín. A cél az, hogy minden évben két maratont lefussak – mondta.

Segítségnyújtás

Pölczman Péter célja az volt, hogy 3 óra 10 perc alatt teljesítse a New York City Maratont, ugyanakkor nem sikerült bejutnia a kívánt szintidő alá. Már a célegyenesben haladt, amikor meglátta az egyik versenytársát, aki teljesen elkészült az erejével, és szinte fél­ájultan szédelgett az utcán. Mint mondta, az efféle látvány egyáltalán nem szokatlan az ilyen hosszú távokon, és ő rögtön sportemberi kötelességének érezte, hogy segítsen bajtársán. Megállított egy másik futót, akivel közösen átkarolták és az utolsó négyszáz méteres szakaszon segítettek neki, így a résztvevő bár nem nagyon volt magánál, végül Pölczman Péter és egy lelkes társ révén szintén teljesítette a maratont, majd célba érése után elvitték a mentők. – Ez volt az idei maraton hozzáadott értéke, hogy nemcsak magamért, hanem érte is futottam – mondta a New York-i élményekkel kapcsolatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában