hidegvérűek

2018.12.17. 19:45

Extrém búvárkarácsony Esztergomban: küldetés teljesítve a víz alatt

Közeledik a karácsony, melynek elmaradhatatlan „kelléke” a karácsonyfa. Nincs ez másként az esztergomi Palatinus Búvár és Vízisport Egyesületnél sem.

Walczer Patrik

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

Az első havazásnak köszönhetően gyönyörű környezet, de csípős hideg fogadta az érdeklődőket a Palatinus-tó partján. Mindez azonban a legkevésbé sem zavarta a mindenre elszánt búvárokat, akik megjelentek az állóvíznél – egy feldíszített karácsonyfával.

– Több csapatot fogunk létrehozni, hogy tudjuk támadni az objektumot. A mai merülésünk célja lebegjen a szemetek előtt – mondta Száva Zoltán búvároktató, aki a küldetés technikai paramétereinek ismertetése után a tó történetét is elmesélte társainak.

A jelenlévők hálát adtak a sorsnak, hogy a tavalyi karácsonyfa-állítás után idén napos időben és ötfokos vízben teljesíthetik a feladatot. Mint megtudtuk, az elmúlt években előfordult olyan zimankós hideg is, amikor a vastag jégpáncélon láncfűrésszel kellett léket vágniuk. Most azonban minden körülmény adott volt egy jó merüléshez.

Mialatt a szervezők meggyújtották a „brooklyn–kályhájukat”, addig a csoport tagjai ellenőrizték felszereléseiket, majd magukra öltötték ruházatukat.

– Na milyen a víz? Egész jó, ugye? – kérdezte társát az elsőként vízbe merészkedő csapattag, aki lassan és fokozatosan bukott alá. Ezalatt a parton is zajlottak az események, ahol Száva Zoltán és segítője már szorosra fonta a kötelet az aranygömbökkel díszített fára.

Ekkor a csapatvezető elköszönt tőlünk és maga köré gyűjtve a küldetés résztvevőit, összeálltak egy közös képre a karácsonyfával. A vakuk villanása után a Doboz becenévre hallgató búvár vette kezébe az irányítást, majd a fát magához ragadva, egyre inkább távolodott a parttól. A kitűzött pont fölé érve lassú ereszkedésbe kezdett – majd a karácsonyfával együtt elmerült a tóban.

Az ország egyik legtisztább tava

A Dorog és Esztergom-Kertváros határában levő Palatinus-tó a Dorogi-medence legnagyobb tava. Az ötvenes években homokkitermelés következtében jött létre. Országos hírű vízminőségét egy új bányászati technológiának köszönheti: a vízmederbe sűrített levegőt fújtak és a fellazított, felkavart homokot kiszivattyúzták. Így tiszta maradt a tó feneke és megakadályozták az elalgásodást.

A búvárkarácsonyt 2006 óta rendezik meg a tónál, az azóta elhelyezett fák egymás mellett helyezkednek el a mederben.

Az ezüst csúcsdísz olykor még periszkóphoz hasonlóan fel-felbukkant, majd végleg alábukott a mélybe. Inkább nem mondom, hogy aki nem hiszi, járjon utána, hiszen a komfortérzete alaposan csökkenne… A mindenre elszánt kis csapat küldetésük befejeztével a partra érkezett, majd maguk mögött hagyták a tópartot.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=169&v=bELNJL5-fz4

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában