Kalifa Himalája Expedíció 2018

2018.07.26. 11:30

„Nagyon para”: dönteniük kell a magyar mászóknak a Himalájában

Suhajda Szilárd és Klein Dávid kiszabadult a hó fogságából, 6500 méter magasból. Azonban a Himalájában egyre tarthatatlanabb a helyzet, dönteniük kell.

Kemma.hu

Suhajda Szilárd és Klein Dávid kiszabadult a hó fogságából, 6500 méter magasból. Azonban a Himalájában egyre tarthatatlanabb a helyzet, dönteniük kell.

Forrás: Kalifa Himalája Expedíció 2018

A volt esztergomi főiskolás Suhajda Szilárd és mászótársa, Klein Dávid oxigénpalack és magassági teherhordók nélkül szeretné meghódítani a Himalájában a 8080 méteres Gasherbrum csúcsot, de az időjárás egész egyszerűen nem kedvez nekik. Miután 7000 méterről már visszakényszerültek az alaptáborba, pár napja újra nekiindultak a hegynek, de a havazás miatt kedden beszorultak a kettes táborba 6500 méteren. Szerdára sikerült lemászniuk az 5000 méteren fekvő alaptáborba, méghozzá küzdelmes, veszélyes körülmények között.

Dávid és Szilárd azért indult fel a hegyre, hogy megtudja, odafönt milyen az idő, van-e esélyük a csúcstámadásra, ugyanis az idei évben sajnos nem lehet a Karakorum hegyeire kiadott előrejelzésekre alapozni a mászási stratégiát. A Kalifa beszámolója szerint szükség is volt a felderítésre, mert az időjárási ablak helyett – ami az előrejelzések szerint július 24-25-re nyílt volna meg – ismét erős havazás fogadta a magyarokat a 2-es tábor magasságában.

A mostani körben az is nyilvánvalóvá vált, hogy az alaptábor és az 1-es tábor között húzódó Gasherbrum-gleccser egyre fenyegetőbb állapotba kerül, egyre veszélyesebb keresztül haladni rajta.

– A gleccser az egyes alatt igazi horror show-vá alakult: az átlépésekből ugrások, az ugrásokból igazi Tarzan-vetődések lettek. A landolás rendszerint bizonytalan stabilitású párkányokra történik. Nagyon para – foglalta össze Dávid a fenti helyzetet, hozzátéve, hogy a Himalájában

„Többször szakadunk be és több, „majdnem zuhanás” helyzetet élünk át. Még az eddig nyugodt sétaterepnek számító középső részen is hatalmas jéghasadékok nyílnak meg alattunk. Több ízben négykézláb vagy hason csúszva vonszoljuk át magunkat a kritikus szakaszokon, hogy a bizonytalan hóhidakat nagyobb felületen terheljük.”

A magyar mászóknak most már mihamarabb el kell dönteniük, hogy hogyan tovább, mert a Gasherbrum alaptáborát lassan mindenki elhagyja, a mászóengedélyek pedig rövidesen lejárnak, ahogy a szezon is közelít a végéhez.

https://www.facebook.com/KalifaPage/photos/a.250283955167029.1073741828.241910066004418/879674182228000/?type=3

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában