Észak-Komárom

2024.02.06. 09:25

Óriási fotóválogatás+videók: a népzene volt a hétvége sztárja a felvidéki találkozón

Minden a népzene körül forgott a hétvégén a Duna túloldalán, most szervezték meg ugyanis a II. Felvidéki Népzenésztalálkozót Észak-Komáromban.

Szűr Annamária

Közös produkcióval zárták a gálaműsort a népzenésztalálkozó résztvevői

Forrás: Kemma.hu

Fotó: Sz. A.

A program, amelynek fővédnöke Lakatos Róbert volt, pénteken, a RÉV – Magyar Kultúra Házában a Pósfa zenekar koncertjével, majd táncházával kezdődött. A csallóközi formáció megalapozta a hangulatot, sokan hajnalig mulattak, és mint megtudtuk, nekik ez volt az idei első koncertjük. 

Szombaton napközben különböző szakmai programok, előadások váltották egymást az Egressy Béni Városi Művelődési Központban. Többen itt is tudtak már gratulálni Varsányi Ildikónak, a Varsányi zenekar prímásának, aki az idén adta ki második monográfiáját. Az első Potta Géza, a Kassa-vidéki vonós népzene egyik utolsó nagy alakjának játékát dolgozta fel, ez a második pedig a bodrogközi, azon belül is királyhelmeci, Oláh Árpád „Nyiki-Nyaka bácsiét”. Az övé mellett a tatai dudás, Kurdi Gábor, valamint dr. Árendás Péter kalotaszegi produkcióját is élvezhették a résztvevők a művelődési ház kamaratermében. 

A hétvégének és a programok sorának ezzel persze még nem volt vége. Szombaton 18 órakor kezdődött a gálaműsor, amelyen Alt István és zenekara, a Bagla Banda, a Cseh Tamás Band, a Dobroda zenekar, a Gímesi Igricek, a Hárompatak zenekar, a Húros Banda, Korpás Éva zenekara, Kurdi Gábor dudás, Lakatos Áron zenekara, Németh Dénes zenekara, a Pántlika zenekar, a Pengő zenekar, a Pósfa zenekar, a Sajó Banda, a Varjos zenekar és a Varsányi együttes lépett fel, előbb külön-külön, majd együtt. 

A műsorvezető, Farkas József kedélyes, színvonalas konferálása számos érdekes információval is szolgált a közönségnek. Külön köszöntötte azokat fellépőket, akiket még a Fölszállott a páva népzenei tehetségkutató során ismert meg, és bizony volt belőlük nem egy. Például a már említett Kurdi Gábor vagy a 2015-ös győztes, Gál Tibor, aki nemcsak énekhangjával, de zenéjével is elvarázsolta a résztvevőket. 

@kemma_hu Szívszaggató népdallal érkezett Észak-Komáromba a Páva-győztes Gál Tibor a Felvidéki Népzenésztalálkozóra #folszallottapava #népzene #hungarianfolkmusic #északkomarom ♬ eredeti hang - Kemma.hu

A Pengő zenekar megzenésített Petőfi-verseket hozott, de felcsendült itt moldvai és gömöri népzene is, hogy csak néhányat említsünk a sok közül. Az est két sztárja kétség kívül Kuti Sándor cimbalmos, valamint a nagybőgővel és brácsával is mesterien bánó Hanusz Zoltán volt, mindketten több produkcióban is közreműködtek, utóbbinak dr. Cseh Tamás külön tapsot is kért, hiszen elévülhetetlen érdemei vannak a találkozó létrejöttében. 

Néznivaló is volt azonban az Egressyben. A Táncház 50 fotókiállítás anyaga is ide költözött. A tárlatot, amelyet a Hagyományok Háza a Táncház Egyesülettel közösen hívott életre, Halmos Béla Széchenyi-díjas magyar népzenész, népzenekutató, hegedűtanár emlékének ajánlották. 


 

A táncházmozgalom évtizedeit kiállításon mutatták be 
Fotók: Sz. A.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában