Tárlat

2024.02.08. 19:17

Megelevenednek Tatán A Négyszögletű Kerek Erdő vándorló lakói

A tárlat immár 8 éve vándorol az egész országban, és most Tatára is eljutott. A kiállításra február 20-ig előzetes időpontegyeztetéssel várják az iskolai csoportokat.

Goletz-DeáK Viktória

A könyv lapjai életre kelnek a kiállításnak köszönhetően

Forrás: 24 Óra

Fotó: G. D. V.

Ki ne hallott volna A Négyszögletű Kerek Erdőről, a kedves Dömdödömről, vagy esetleg a cirkuszi oroszlánról, Bruckner Szigfridről? Most Tatán bárki felidézheti kedvenc Lázár Ervin meséit. A gyerekek pedig megismerkedhetnek a Kossuth- és József Attila-díjas magyar író bájos szereplőivel.

Megelevenednek A Négyszögletű Kerek Erdő lakói Tatán
A gyerekek ismerősként találkozhatnak a szereplőkkel
Fotó: G. D. V. / Forrás:  24 Óra

Lázár Ervin korunk legnagyobb gyermekkönyvíróinak egyike, akinek életművéből a Móra Kiadó hívott életre kiállítást. A tárlat immár 8 éve vándorol az egész országban, és most Tatára is eljutott. A kiállítás a Magyary Zoltán Tudásközpont és Könyvtár szervezésében valósult meg és a Tatai Rendház ad neki otthont. Az ünnepélyes megnyitót február 7-én tartották, amelyen Puck Gyöngyi, a Vaszary János Általános Iskola pedagógusa méltatta az író munkásságát és annak tükrében a tárlatot. 

Megelevenednek A Négyszögletű Kerek Erdő lakói Tatán
Iskolás csoportokat várnak a szervezők
Fotó: G. D. V. / Forrás:  24 Óra

– Bizony, szükséges némi odafigyelés, nyitottság ahhoz, hogy megértsük és befogadjuk az ő történeteit. Amikor ez sikerül, akkor garantált a szórakozás Violinnal, Zsebenci Klopédiával, Berzsiánnal, valamint A Négyszögletű Kerek Erdő lakóival. A kiállításon Lázár Ervin személyes holmija is helyet kapott, úgy, mint egy fiókos kisszekrény, az elemlámpája, a nyakkendők, amelyeknek külön történetük van, vagy kedvenc ruhadarabjai. Könyveit több nyelvre lefordították, ezek közül láthatunk néhányat a tárlaton, valamint kézirataiba is bepillantást nyerhetünk. A gyermekek csapatokba rendeződtek és játékos feladatlap megoldásával ismerték meg még jobban a szerzőt, ugyanis a válaszokat a tárlat anyagában találták meg – mesélte Goldschmidt Éva, gyermekkönyvtáros.

Várják a gyerekeket

A kiállításra természetesen a gyerekek is kíváncsiak voltak. A negyedik osztályos vaszarys diákok álmélkodva ismerkedtek Lázár Ervin nem mindennapi szereplőivel. A tárlaton „megelevenedtek” a mesekönyvek lapjai. A színes tablók pedig Lázár Ervin családjáról, barátairól, a műveiről szólnak.
Goldschmidt Éva gyermekkönyvtáros kalauzolásában a művekből vett példák segítségével pedig a gyermekek jobban megismerték az író humoros szófordulatait. A kiállításra február 20-ig előzetes időpontegyeztetéssel várják az iskolai csoportokat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában