Kemma.hu videó

2024.02.02. 06:55

Mackók jósolják meg a tavasz érkezését Kocson +fotók, videó

A néphagyomány szerint ha február 2-án, a barlangjából előbújó medve meglátja az árnyékát, akkor sajnos még sokat kell várnunk a tavaszra.

Goletz-DeáK Viktória

Mackó-napokat tartottak a kocsi faluházban. Az esemény alkalmával idén is bájos plüssmackók lepték el a galériát. A hagyományosnak tekinthető mackó kiállításra 2-3 ember gyűjteményéből érkeztek a bundások. Vannak köztük féltve őrzőt 40 éves medvék, illetve generációk által összegyűjtött kedvencek is. A mackók között feltűnnek jól ismert alakok is: Micimackó, Balu, és a Coccolino-maci is, de láthatunk csinos szoknyás, illetve népviseletbe öltöztetett plüssöket is.

A szervezők pedig további mackóságokkal is készültek: kedden délután 14 órakor kézműves foglalkozással, szerdán 16 órától pedig mackós mesék keresése, játékos feladatok várták az érdeklődőket. 

A kocsi Vincze Imre Református Általános Iskola negyedikes osztályai Emőke tanárnéni kíséretében is megnézték a kiállítást. A gyerekeket Julika néni fogadta aki egy játékos kis mozgásra vette rá őket a macik segítségével. A közös mondókázás mellé székkeresés és kis ugrálás is társult. A gyerekek nagyon élvezték a játékot, alig akarták befejezni a mókás feladatokat. De a mackó kiállítás ígérete azért kellően felcsigázta az érdeklődésüket és szaladtak is az asztalokon sorakozó medvékhez. 

Többen is rácsodálkoztak egy-egy régebbi plüssre, hogy mennyire furcsa a formája és az anyaga. Volt aki saját otthoni kedvencének mását is felfedezte a mackók között. Legnagyobb sikere természetesen a jól ismert, híres medvéknek volt, Micimackót és a Coccolino macit mindenki megtalálta a csapatból. 

Zsuzsa néni közben elmondta a gyerekeknek, hogy idén összesen 135 darab mackót tudtak kiállítani. De volt olyan év, amikor a falubeliek segítségével mintegy 400 különböző medvét csodálhattak meg az érdeklődők. Akkor a faluház teljes galériáját ellepték a mackóplüssök. 

Közben Kata és Julika néni már elő is készítette gyerekeknek a kézműves termet, ahol különböző mackóságok várták a kreatívkodókat. Az egyik asztalnál színezettek és mackó bábút készíthettek a gyerekek. A másik csoport pedig úgynevezett dekupázs technikával készíthetett medvés képet. A gyerekek boldogan festettek, ragasztottak, válogattak a különféle mackós szalvéták közül. 

Megjósolják a tavaszt
Míg a gyerekek készítették a szebbnél szebb műveiket Julika néni elmondta nekik, hogy miről is szólnak a Mackó-napok. A hiedelem szerint ha február 2-án, Gyertyaszentelő Boldogasszony napján a medve előbújik a barlangjából, és meglátja az árnyékát, még hosszú telünk lesz. Mivel Kocson ritkán vannak igazi medvék, így a gyerekek alkotásaikkal emlékezhetnek meg a néphiedelemről. A kész munkákat természetesen mindenki hazavihette, hogy otthoniaknak is megmutathassa milyen szépek lettek a munkái. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában