Szürreális táj- és emberleírás

2023.10.23. 21:07

Mitől lesznek sikeresek a balladisztikus, megrázó magyar irodalmi művek?

Egy nemrég alakult esztergomi irodalomterápiás közösség berkeibe hívták meg október 7-ére Kiss Noémi írót. Az est folyamán az alkotó a Kaleidoszkóp Ház barlangtermében mutatta be Karácsony a Dunán című legutóbb megjelent novelláskötetét, melynek keletkezéséről, fő témájáról, a Duna menti zsákfaluról, annak különös lakóiról és írói magáról is vallott.

Pöltl Zoltán

Kiss Noémi író és Gép Katalin irodalomterapeut az október 7-ei esten

Forrás: 24 Óra

Fotó: P. O. Z.

A felolvasásokkal egybekötött író-olvasó találkozó nyitásaként Kiss Noémi a Duna partján található aprócska zsákfalu gyerekeinek úszással kapcsolatos epizódjairól olvasott fel a Karácsony a Dunán című kötetből egy novellát. Ezután első körben a szerző arról beszélt, hogy közel egy évig írta ezt a kötetét, melyben a novellákat felkérésre alkotta az Élet és Irodalom folyóiratba, azon belül is a Grecsó Krisztián író által szerkesztett tárca-rovatba. 

Kiss Noémi elmondta, hogy a felkérés után eldöntötte, hogy a természetről, s azon belül is a Dunáról szeretne írni ezekben a tárcákban, mert úgy látta, hogy a természet ebben az életperiódusában valamiért nagyon fontos lett. Ez azért volt így – mint hozzáfűzte – „mert elutasítom a világot, vagy azért, mert szorongásaim voltak attól, hogy túl sok az információ, túl sok az internet, és kerestem, hogy mi a vágyam, és akkor jött, hogy legyen a téma a Duna, legyen az a falu, Kisoroszi, ahol már több, mint tíz éve élünk és sokat vagyunk ott, és az, amit az évek alatt, elbújva kicsit magamévá tettem.” 

A rendezvény ezen pontján a Dunába való úszás irányába folyt a diskurzus, ahol az író beszélgetőpartnere, Gép Katalin irodalomterapeuta is elmondta a folyóval kapcsolatos, nem mindig pozitív úszás emlékeit, melyek félelmeket, szorongást is kiváltottak, hiszen a folyóban úszni nem feltétlenül veszélytelen. Az író kifejtette, hogy a könyvében lévő novellák minden egyes darabjában más élethelyzetet akart bemutatni, sűrítve. A találkozón az is elhangzott, hogy az alkotói szándék az volt, hogy egy Magyarországon bárhol megtalálható zárt közegű településről szóljanak a novellák, melyek a magyar novellisztika balladai hagyományait követve készülnek el, mely elbeszélésekben mindig van, legyen valami megrázó, drámai. 

Egy sikeres író útja
Az 1974-es születésű Kiss Noémi író, kritikus, műfordító, a Die Zeit Online Freitext rovatának állandó szerzője. 2003-ban adta ki első saját kötetét, a Tájgyakorlatok című esszékötetet, majd Határhelyzetek. Paul Celan költészete című munkáját. Több, mint egy tucat könyve között megtalálható a 2006-ban megjelent Trans, a 2009-es a Rongyos ékszerdoboz / Utazások keleten, a 2011-es Fekete-fehér – Tanulmányok a fotográfia és az irodalom kapcsolatáról, a 2013-as Ikeranya novelláskötet is. Sovány angyalok című regénye 2015-ben, Lámpaoltó Pöttyös néni című könyve 2018-ben látott napvilágot. 2020-ban Balaton címmel újabb novellagyűjteménnyel lepte meg az olvasókat, 2021-ben pedig meseregényt adott ki. A Karácsony a Dunán tavaly jelent meg. Számos irodalmi elismerés, ösztöndíj tulajdonosa, így többek között magáénak tudhatja a MAB tudományos díját, iskolája, a Konstanzi Egyetem DAAD-ösztöndíját, a Magyar Állami Eötvös Ösztöndíjat, a Móricz Zsigmond-ösztöndíjat, Zürich Város Ösztöndíját, a Darmstadt – A Hónap Könyve-díjat és a Békés Pál-díjat is.

Az est újabb felolvasással folytatódott, akkor egy különös alak, egy a faluba betelepülni akaró pék furcsa történetét hallgathatta meg a közönség Kiss Noémitól. Ezután gyerekkoráról beszélt, a 80-as évekről, melyet voltaképpen minden regényében, novellájában feldolgoz. A párbeszédben ezek után a novelláskötet alaptémája került elő ismét, a Duna, a különleges karakterek, a zárt közösséget jelentő falu, ahol a történetek játszódnak, ahol – mint az író magyarázta – minden titokzatos, mint a világ oly sok része, ahol a döntések így-úgy befolyásolják a sorsokat, mely sorsok a falumenti folyó sodrásával metaforikus kapcsolatban vannak. 

Emellett arról is beszélt, hogy a novellák megírása előtti időszakban sok történetet gyűjtött dunai témában, sok jegyzet, vázlat készült, mielőtt a novellák megkapták végleges formájukat, illetve a novellák igaz történeteken alapulnak, de néhányat történetet egybe montírozott. Az alkotó e ponton tette hozzá, hogy a dunai téma okán több olyan fesztiválra is hívják, ahol Duna található, így például Ausztriába, Németországba, ahol Magyarországhoz hasonlóan a folyó sokféle tekintetben termékenyítette meg a partmenti kultúrákat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában