Rajzpályázat

2023.10.27. 12:19

Bánhidai festőművészre emlékeztek: csaknem 50 kisdiák rajzát díjazták +fotók

Görgényi István bánhidai festőművész emlékére szervezett alkotói pályázatot diákoknak a Móra Ferenc Általános Iskola. Az 1956-os eseményeket megörökítő alkotó ötven évvel ezelőtt hunyt el, tiszteletére emléktáblát avattak Bánhidán, s kiállítást szerveztek a Bánhidai kisGalériában.

Kemma.hu

Tóth Enikő adta át a díjazottaknak az elismeréseket

Forrás: 24 Óra

Fotó: Viszló Balázs

A Puskin Művelődési Ház előtt leplezték le október 24-én a Görgényi portréja alapján készült emléktáblát, majd Tóth Enikő művészettörténész tartott előadást. Beszélt az 1917-ben született és 1973-ban Tatabányán elhunyt művész életéről, s arról a világviszonylatban is egyedülálló sorozatól, amely néha véres, hátborzongató jelenetekkel ábrázolja az 1956-os eseményeket. Görgényi magát és családját védte, félt a megtorlástól, ezért egy plusz réteg, jobbára tájkép mögé rejtette a döbbenetes alkotásokat. Kortársai, barátai sem tudtak erről. 

A hagyatékot később Rigó Erik vásárolta meg, s a restaurálásuk óta már megtekinthetőek különböző kiállításokon. Három éve Szűcs Attila tulajdonába került a hagyaték. 

A Pólya György Általános Iskola Esztergomi Úti Telephelyén, a Móra Ferenc Általános Iskolában már tizennyolc éve meghirdetik általános és középiskolás diákoknak az alkotói pályázatot. Az intézmény számára kiemelkedően fontos Görgényi, hiszen egykoron művésztanárként itt tanított. 
Az alsósoknak tájkép, a felsősöknek és a középiskolásoknak pedig porté, tájkép, valamint az 1956-os forradalom és szabadságharc témájában hirdették meg a rajzversenyt. 

A zsűrinek nem volt könnyű dolga: kettőszázötvennél is több remek alkotás érkezett, s csaknem ötvenen vehettek át díjakat. Az ítészek között volt Lengyel-Mór Géza, Závori Judit pedagógus, Szilágyi Zoltán fotográfus, Zsargó Judit telephelyvezető, s a zsűri elnöke Tóth Enikő művészettörténész volt, aki az eredményhirdetéskor bemutatta az összes alkotást, s érdekes beszámoló keretében ismertette meg a gyerekekkel Görgényi Istvánt és munkásságát.

Zsargó Judit köszöntötte a megye különböző pontjáról érkező pályázókat, majd átadták a díjakat. Tájkép kategóriában az elsősök között a legjobb volt Kovács Kende, a másodikosoknál Kupcsok Erik és Szőnyi Adél, a harmadikosok közül Budai Annamária, a negyedikeseknél Ungi Nóra Klaudia. A felsősök közül a legjobbak lettek: Soó Boglárka, Matuska Réka és Hideg Csenge. A középiskolások legjobbjai: Smudla Zsófi, Bobák Dóra, Setét Jázmin Tiffani.

Művésztanár volt az iskolában
A tizennyolc éve tartó, évről évre meghirdetett pályázatot tizenegy éve szervezik Görgényi emlékére – mondta kérdésünkre Tóth Enikő. - A művész ugyanis tanított ebben az iskolában, akkor még Mező Imre Általános Iskola volt a neve. A képzőművészeti főiskola elvégzése és a külföldi útjai után Tatabányára tért vissza. Dolgozott a bányában is, majd művészpedagógusként ennek az intézménynek a falai között. Ez komoly és közvetlen összekötési lehetőséget jelentett a gyerekek felé. S a pályázat kiírása kapcsolódik Görgényi munkásságában meghatározó tematikai egységekhez. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában