Galaxisok

2023.10.15. 10:39

Az ismeretlen: Kozmikus időgép - kritika

Valahogy mindig is nehéz volt elképzelni, hogyan jött létre a világegyetem. Hogyan nézhetett ki az ősrobbanás? Vajon mi idézte elő a hatalmas detonációt?

Kemma.hu

A távoli galaxisok titkait ismerhetjük meg

Többek között ezekre a kérdésekre is megkaphatjuk a választ Az ismeretlen: Kozmikus időgép című Netflix-dokumentumfilmből, melyben a James Webb teleszkóp távoli galaxisokról készített káprázatos felvételeit is megcsodálhatjuk.

Rögtön amolyan ismeretterjesztőként elhangzik, hogy az univerzum kezdetben a hidrogén és hélium atomok összekapcsolódtak és csillagok lettek, melyek galaxisokba rendeződtek. Mindig is érdekelte az emberiséget, mi rejlik a Tejútrendszeren túli sötétségben, melynek megismerésé végül a James Webb teleszkóp révén nyílik lehetőség. 

Ám, mint minden, a világegyetemhez köthető projekt esetében, úgy ezúttal is két oldala volt az éremnek: vagy csúfos katasztrófával végződik, vagy technológiai diadal lesz az eszköz fellövése – melyet egyébként a NASA második vezetőjéről neveztek el. A dokumentumfilmben látható képkockák szerint az aggodalom sosem felesleges, mivel az űrsiklók katasztrófáján túl számos műhold és űrbéli eszköz sem érte el végső célját.

Az amerikai Goddard Űrközpontban dolgozó Amber Straughn asztrofizikus például megjegyezte, hogy tizenöt éve dolgozott a teleszkóp projektjén, ergo hosszú út vezetett a fellövésig. Az is kiderül, hogy kellő megszállottság kell ahhoz, hogy valakit odaengedjenek a számítógépekhez, vagy a szerszámokhoz, hiszen itt nem babra ment a játék, minden csavarnak milliméter pontossággal kellett a megfelelő szögben állnia. Minden eshetőségre fel kell készülni, ennél a projektnél egyébként 344 hibalehetőséggel kalkuláltak, ami nem kevés. Volt bőven baljós előjel, a fellövés pillanatát is el kellett halasztani. 

A történet végét persze ismerjük, a valaha épített legnagyobb űrtávcső köszöni szépen, jól van és rendületlenül dolgozik azon, hogy az univerzum mélyének sötétsége is „kivilágosodjon”. A szkeptikusok persze rögtön sci-finek vélnék a James Webb teleszkóp által készített képeket – netán azt gondolnák, hogy egy elvont művész pingálásnak agyszüleménye a számos gyönyörű felvétel –, de a dokumentumfilm kellő élményt nyújt egy vasárnap délutáni csendes pihenőhöz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában