Megnyitó

2023.10.17. 10:35

A mi rózsafüzérünk: projektbemutató kiállítás nyílt a Német Nemzetiségi Múzeumban

A pályázatra végül 23 alkotás érkezett az ország 12 településéről, de a munkában összesen több mint 300 általános iskolást sikerült megmozgatni az elsőtől hetedik osztályos korosztályban.

Kemma.hu

A Német Nemzetiségi Múzeum közösségi oldalán számoltak be arról, hogy 2023. iskolakezdésére a Tarjáni Német Nemzetiségi Általános Iskola országos pályázatot hirdetett meg „A mi rózsafüzérünk” címmel. A pályázatra iskolás diákok alkotásait várták, amely a rózsafüzér motívumán keresztül saját településük, közösségük szellemi-, kulturális-, esetleg tárgyi örökségét mutatja be.

Az ötlet megálmodója Bachmann Ágnes a tarjáni iskola pedagógusa, aki egyben a projekt vezetője is volt. Munkájában segítéségre volt Schwarzingerné Fuchs Mónika a német munkaközösség vezetője. A projekt megálmodása időpontjában egy dolog biztos volt- a kész művek bemutatásának első helyszíne a Német Nemzetiségi Múzeum lesz. A pályázat és a kiállítás a Tarjáni Német Nemzetiségi Önkormányzat és a tatai Német Nemzetiségi Múzeum évek óta tartó együttműködésének köszönhető, amelynek keretében számos projekt látott már napvilágot. Közösségi múzeumként működő intézményünk kiemelten fontosnak tartja a nemzetiségi közösségek minél teljesebb bevonását a közgyűjtemény mindennapjaiba.

Hogy miért pont rózsafüzér?  Ez a gyönyörű, evangéliumi üzenetek megértését és az elmélyülést segítő vallási eszköz jó hívószó volt arra, hogy a gyerekek jobban meg akarják ismerni és érteni saját identitásuk, vagy közösségük értékeit. Az „Unser Rosenkranz / A mi rózsafüzérünk” pályázatra végül 23 alkotás érkezett az ország 12 településéről, de a munkában összesen több mint 300 általános iskolást sikerült megmozgatni az elsőtől hetedik osztályos korosztályban. 

Köszöntőjükben Dr. Schmidtmayer Richárd, a Kuny Domokos Múzeum igazgatója, Waldmann-né Baudentisztl Éva, vármegyénk német nemzetiségi önkormányzatának elnökasszonya és Palatin Anna, a Tarjáni Német Nemzetiségi Általános Iskola igazgatónője kiemelték annak fontosságát, hogy a gyerekek minél korábban vonódjanak be nemzetiségük múltjának kutatásába és élményszerűen tapasztalhassák meg az átörökített hagyományokat.

Intézményünk közösségi múzeumként talán eddigi legnagyobb kihívását kapta meg ezzel a projekttel, hiszen a kiállítás megnyitó időpontjához ragaszkodtunk, hogy október 7-e, vagyis a Rózsafüzér Királynőjének ünnepe legyen- ehhez kapcsolódóan a rózsafüzéreket Szabó Zoltán, Tarján plébánosa áldotta meg. A gyűjtést bemutató kiállítás november végéig látogatható a Német Nemzetiségi Múzeumban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában