Kaleidoszkóp Ház

2023.09.22. 10:42

Elvont rövidfilmekkel bombázzák Esztergomban a nézőket

A kísérleti filmművészet műfaj hazai népszerűsítésének érdekében a VI. Blue Danube Film Festival experimentál kategóriájának hivatalos válogatása érkezik az esztergomi Kaleidoszkóp Házba.

Pöltl Zoltán

Elvont filmek jönnek az esztergomi fesztiválra

„Kicsavart test-és térábrázolások. Szétszakított narratív szálak. Felismerhetetlenségig roncsolt filmszalagok. Elképzelhetetlen formák” Ezzel a felütéssel hirdette meg eseményét az esztergomi Kaleidoszkóp Ház, ahol szeptember 24-én kortárs kísérleti filmeket lehet majd megtekinteni. A sokak számára ismeretlen művészeti ágról így írnak a szervezők: „A kísérleti filmművészet egy olyan műfaj, amely a hagyományos mozgóképes kultúra belső oppozícióját képezi. A médium születése óta operáló, a nagyipari stúdiórendszerektől függetlenül működő és azokkal radikálisan szembehelyezkedő műfaj az egyik legprogresszívabb és legnépszerűbb ágát képezi a tengerentúli és nyugat-európai art-mozi hálózatoknak és filmművészeti/videóművészeti köröknek.” 

Az már a fentiek is kitűnik, hogy a kísérleti filmek erős érdeklődést, elköteleződést feltételeznek a nézőktől, hiszen – hasonlóan az absztrakt, elvont képzőművészeti alkotásokhoz – ezeknél a műveknél mind dramaturgia és technika szempontjából újszerű, formabontó megoldásokról beszélhetünk. A fesztivál anyagának összetételét magyarázandó így fogalmaznak a facebookos oldalon közzétett posztban: „A Blue Danube Film Festival egy Magyarországról induló elkötelezett nemzetközi filmfesztivál, amely a világ aktuális rövidfilmes munkáinak legjavát terjeszti. A programban rendszeresen helyet kapnak nagy sikereket elért, köztük Oscar-díjra, Európai Filmdíjra jelölt alkotások is. Idén 965 film érkezett 85 országból, melyből 54 filmet mutatnak be Dunarégió-szerte 6 kategóriában.” A szeptember 24-ei programban amerikai, ausztrál, mexikói, olasz, spanyol és finn alkotók rövidfilm munkáit nézheti meg a közönség. A vetítések 16 órakor indulnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában